Index Vakbarát Hírportál

Először repült a japán lopakodó

2016. április 23., szombat 22:08

Pénteken repült először Japán első lopakodó vadászgépe. Az ország így csatlakozott ahhoz az elitklubhoz, akik rendelkeznek az ilyen gépek fejlesztéséhez szükséges technológiával. 

Az X–2 néven emlegetett prototípust a Mitsubishi Heavy Industries fejlesztette. A tesztpilóta szerint a gép rendkívül stabil. A kétmotoros sugárhajtású gépet vörös-fehér színűre festették, hogy harmonizáljon az ország zászlajának színeivel.

Az X–2 a nagoyai reptérről szált fel, és több manővert is végzett; a pilóta gyakorolta az emelkedést, süllyedést és kanyarodást is. Végül a Gifu Légibázison szállt le. A pilóta szerint a gépet élőben is pont olyan könnyű vezetni, mint a szimulátorban.

Japán az elmúlt időben több haditechnikai fejlesztést is eszközölt, hogy biztosítsa az ország védelmét. Ez nyilván összhangban van azzal, hogy Kína katonai potenciálja is egyre nő: 7,6 százalékkal többet költöttek védelmi kiadásokra, mint az előző évben. A kínai FC-31 és J-20 vadászgépek karakterisztikája szintén a lopakodó gépeket idézi, de ezeknek nem ismerjük a pontos specifikációit.

A Mitsubishi mérnökei szerint az X–2-nél használt technológia – a sárkányszerkezet, a motorok és más vezérlőrendszerek – a jövőben fejlesztett gépeknél is használhatók lesznek. A lopakodó gépek még mindig csúcstechnológiának számítanak: a radarjeleket visszaverő, illetve elnyelő speciális bevonatokat csak kevés ország tudja kifejleszteni.

Rovatok