Index Vakbarát Hírportál

Kína állami részesedést akar az internetes cégekben

2016. április 29., péntek 23:27

A kínai állam azzal a tervvel állt elő, hogy egy százaléknyi részesedést szerez az ország legnagyobb internetes cégeiben - írja a Wall Street Journal üzleti lap. A kormányzat nem a profitra éhes, hanem be akarja ültetni a képviselőit az igazgatótanácsokba, hogy beleszólhasson a működésükbe. Így talán könnyebb lenne elérni, hogy mindenben együttműködjenek a cenzúra és a tartalomszabályozás terén.

Az üzleti napilap szerint a Baidu, a Tencent és a NetEase mellett még számos nagy online vállalat részben állami tulajdonúvá válna.

Ennek a lépésnek azonban igen súlyos következményei lennének, kezdve mindjárt azzal, hogy ezeket a vállalatokat kitennék egy rakás külföldi tőzsdéről. Egyelőre a terv lebonyolításához szükséges pénz forrása is hiányzik.

A kínai cenzúra már most is komoly pénzügyi terhet jelent ezeknek a vállalatoknak, hiszen több száz alkalmazott foglalkozik azzal, monitorozza és törölje az államilag kényesnek talált tartalmakat. Persze sokan próbálják feszegetni a határokat, és csak utólag törölnek, de ezzel valószínűleg csak a macska bajszát húzogatják.      

Rovatok