Index Vakbarát Hírportál

Felfedhette magát a bitcoin alapítója

2016. május 2., hétfő 17:44

Már nagyon régóta találgat mindenki, hogy ki lehet a titokzatos Satoshi Nakamoto, a bitcoin alapítója. Évek óta mennek a találgatások, de tavaly év végén két újság, a Wired és a Gizmodo is arra a következtetésre jutott, hogy egy ausztrál techvállalkozó, Craig Wright lehet az álnév mögött.

A Wired és a Gizmodo ismeretlenektől kapott tippeket, így indultak el az ausztrál után. Decemberben még az ausztrál rendőrség is lerohanta Wright Sydneyben lévő, akkor épp üresen álló otthonát, mindent átkutattak, még a garázst sem hagyták ki.

Craig Wright akkor még nem erősítette meg, hogy ő alapította a bitcoint. Most azonban nyilvánosság elé állt és azt állítja magáról, tényleg ő Satoshi Nakamoto. Május 2-án tett közzé egy blogposztot, amelyben bizonyítani is tudja, hogy tényleg ő Nakamoto.

Az Economist még a poszt megjelenése előtt interjút készíthetett Craig Wrighttal, meg is nézhették a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy ő alapította a bitcoint. A lap szerint nagy az esélye annak, hogy tényleg ő Nakamoto, de ezt teljesen biztosan nem lehet kijelenteni a látottak alapján.

Azért is nehéz beazonosítani Nakamotót, mert senki, még legközelebbi munkatársai nem látták soha, nem találkoztak vele személyesen. Miért fedi fel most magát, merül fel a mindenkit izgató kérdés.

Saját állítása szerint nem akar nyilvánosságot, csak helyre akarja tenni a dolgokat. Az emberek már mindent elhisznek róla, csak mert ő nem szólal meg az ügyben. Ez nem csak a munkájára van hatással, hanem a családjára és minden másra is. Ezen kívül el akarja söpörni az összes negatív mítoszt, ami a bitcoinnal van kapcsolatban. 

A bitcoin ma már túlnőtt Satoshi Nakamotón, ő maga már néhány éve nem is foglalkozik már ezzel. Utódai pedig már több kódot írtak hozzá, mint ő valaha. A Nakamoto névre is van magyarázat, egy 17. századi japán filozófus és kereskedő után nevezte el így magát. Tomnaga Nakamoto eléggé kritikus volt a saját korában. A Satoshi név eredetét azonban nem árulta el Wright, azt a titkot még megtartja magának.

Rovatok