Index Vakbarát Hírportál

Több százmillió felhasználó adatait lopták el Oroszországban

2016. május 5., csütörtök 11:31

Több százmillió felhasználónevet és jelszót loptak el Oroszországban. Az adatok egy része emailekhez tartozott, gmailes fiókok is voltak köztük. A 272,3 millió ellopott adatból a legtöbbet az ország legnépszerűbb emailszolgáltatójától, a  Mail.ru-tól lopták el.

Ez az egyik legnagyobb mértékű adatlopás a két évvel ezelőtti botrány óta, amikor amerikai bankokat és kereskedőket érintett egy hasonló méretű lopás. Most a Hold Securitynek sikerült az ellopott adatok nyomára bukkanni.

A  biztonsági cég egy fórumon bukkant egy fiatal orosz hekkerre, aki azzal dicsekedett, hogy nagy mennyiségű fiók adatát lopta el, és kész eladni ezeket egy nagyobb összegért. Miután a Hold Security átnézte az adatokat, kiderült, hogy nem több mint egymilliárd fiók adata van a hekkernél, hanem sok az ismétlődés.

A hekker kész volt eladni az adatokat annak, aki kedves vele. Nem elírás, a hekker ötven rubelt, kevesebb mint egy dollárt kért az egész csomagért. Végül átadta az adatokat a Hold Scuritynek, cserébe ők jókat írtak róla néhány hekkerfórumon. Pénzt nem adtak, mert az ellenkezik a cég alapelveivel.

Rovatok