Index Vakbarát Hírportál

Japánban több az elektromos töltőhely, mint a benzinkút

2016. május 10., kedd 19:48

Több az elektromos töltőállomás, mint a benzinkút Japánban, írja az MTI.

35 ezer benzinkút mellett 40 ezer elektromos töltőhely működik Japánban a Nissan által végzett felmérés alapján. Az e-állomások legtöbbje magánkézben van, de így is Japánban van a legtöbb elektromos és hibrid autó.

Azért nyílhat ennyi elektromos töltőhely, mert a Japán állam támogatja az elektromos és hibrid járművek vásárlását, így ösztönzik a piac növekedését is. 

Az elektromos töltés sokkal olcsóbb, mint a tankolás, így az embereknek is több kedvük van árammal működő autót vásárolni, mondja Josseph G Peter, a Nissan pénzügyi igazgatója. Szerinte a sok olcsó töltőállomás miatt az elektromos autósok már nem félnek attól, hogy nem tudnak majd hol újratölteni, ha fogyóban az üzemanyag.

Japánban különösen nincs ok az aggodalomra, hiszen az e-állomások között sok az ultragyorstöltő. Összehasonlításképpen, ez a szám Európában csupán 3028, míg az USA-ban 1687. 

Egyes szakemberek szerint viszont a kimagasodó Japán eredménnyel az a baj, hogy a legtöbbjük magángarázsokban működik, és általában csak egy kocsit töltenek vele. Ez azonban nem sokáig lesz probléma, hiszen az Airbnb-hez hasonló alkalmazásokkal az állomásokat könnyen megoszthatják majd másokkal is a tulajdonosok.

Rovatok