Index Vakbarát Hírportál

400 kilométeren tartja a NATO gépeit az új orosz rakéta

2016. május 24., kedd 15:38

Új rakétát kapott az orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer, amelyeket már akár 400 kilométeres távolságban lévő célokra is hatékonyan lehet indítani – közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel a rendszer tervezőirodájának vezetője.

Pavel Szozinov szerint a továbbfejlesztett rakétákkal egyebek mellett bizonyos fokig rakétavédelmi feladatokat is el lehet látni, de ami ennél is fontosabb: 400 kilométer sugarú lesz az a kör, ahová a NATO légtérellenőrző repülői (az AWACS-ok, az óriási antennával szerelt Boeingek) nem léphetnek be anélkül, hogy számolniuk kellene az orosz légvédelemmel.

Az AWACS-ok érzékelőinek hatótávolsága 400-650 kilométeresként van megadva hivatalosan, vagyis az Sz-400-as elméletileg pont megfelelő távolságban tudja tartani ezeket a gépeket. A felderítőknek ráadásul a minél pontosabb adatokért jóval közelebb kell lenniük, mint a képességeik elméleti maximuma, így az Sz-400 egyre komolyabb faktor lehet egy esetleges konfliktusban.

Az esetleges konfliktus nem feltétlenül jelenti, hogy az orosz és amerikai csapatoknak közvetlenül találkoznia kell, bár a legtöbb egységet természetesen az orosz hadsereg alkalmazza (korábbi adatok szerint legalább 200-at). A biztos vevők között Kína és India szerepel hivatalosan, de a potenciális vásárlók körében Örményország és Belarusz mellett Egyiptom, Irán, Kazahsztán és Szaúd-Arábia is szerepel.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az orosz hadieszközök hivatalos számai mögött milyen valós teljesítmények vannak, de tény, hogy az Sz-400-as rendszerek bőven elég fejlettek ahhoz, hogy az alkalmazói ellen ne lehessen csak úgy támadást indítani, ezért sokan tartanak attól, hogy a fegyver Szíriához hasonló helyekre kerülve megnehezíti az amerikai és NATO-erők részvételét a konfliktusok rendezésében.

Rovatok