Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak esett a Huawei és a Samsung

2016. május 26., csütörtök 09:39

A kínai Huawei bejelentette, hogy szabadalmi pert indítanak a dél-koreai Samsung ellen – írja az IT Café. A Huawei szerint a Samsung jogtalanul használt fel az okostelefonok gyártásánál több, a Huawei által levédetett megoldást.

A pert Kínában és az Egyesült Államokban is megindították. A Huawei egyelőre meg nem határozott összegű kártérítést követel a 4G-s telefonoknál használt kommunikációs technológia, az operációs rendszerek, illetve a felhasználói felület licenc nélküli használata miatt. Összesen 11 szabadalomról van szó; ezek között van például az a hálózati protokoll, ami LTE-n biztosítja a megfelelő összeköttetést.

Ting Csien-hszing, a Huawei szellemi tulajdonért felelős jogi osztályának vezetője közölte: elvárják a Samsungtól, hogy felhagyjon a jogsértéssel, és kösse meg a szükséges licencszerződéseket. A Samsung szűkszavúan reagált a bejelentésre, csak annyit közöltek, hogy meg fogják védeni a vállalat üzleti érdekeit.

Bár az okostelefonos szabadalmi háború az utóbbi egy-két évben csendesedni látszik, bőven akadnak még perek. A mostani valószínűleg a verseny következménye, mivel a Huawei egyre veszélyesebb riválisa a piacot meghatározó Samsungnak. A Samsung részesedése 23 százalék, az Apple-é 15 százalék, a Huawei-é 8,3 százalék.

Rovatok