Index Vakbarát Hírportál

Kihúzta az internetet a francia ügyész

2016. június 1., szerda 10:21

Franciaországban múlt héten a Direction générale des Finances (DGF, adóhivatal) majdnem száz munkatársa rohanta le a Google párizsi irodáját, mert a vád szerint a cég nem tartotta be az adószabályokat. A francia pénzügyi ügyész, Éliane Houlette azt nyilatkozta a Europe 1 rádiónak, hogy csapata titokban dolgozott a házkutatás előkészítésén, nagyjából egy évig. A Google 1,6 milliárd eurós (502 milliárd forint) bírságot is kaphat. 

Houlette paranoid volt ezzel a vizsgálattal: szerinte a Google méretei miatt messze elér a cég keze, így csapata nagyon odafigyelt, hogy ne tudjanak a közelgő házkutatásról. Nem szerették volna, ha elkezdenek eltüntetni bizonyítékokat, mielőtt a nyomozók rá tudnának nézni azokra.

Ezért a DGF legtöbb munkatársa nem is tudott a nyomozásról, csapata pedig a Tulipán kódnevet használta a Google helyett, ha valamikor szóba került. „Hogy titokban tartsuk a vizsgálatot, Tulipán kódnéven hívtuk a Google-t. Majdnem egy évig offline dolgoztunk. Egyetlen gépet használtunk, azon is csak egy szövegszerkesztő volt” – nyilatkozta Houlette.

A nyomozás végeredménye több terabájt adat, amit hónapok, évek alatt fognak feldolgozni. A francia törvények alapján nem tudnak különmegállapodást kötni a Google-lel, ezért bírósági eljárás lesz az ügyből, ami évekig is elhúzódhat. 

Franciaország még 2011-ben kezdte el vizsgálni a Google adózási szokásait. A cég szerint nem sok üzletet kötnek Franciaországban, csak egy irodájuk, marketingcsapatuk van, de nincsenek üzletkötőik. Ezért a Google franciaországi cégének bevételei a cég európai főhadiszállására mennek, Írországba, és Franciaországban nem fizetnek túl sok adót. 

A Google ezután a Google Irelandba beérkező pénzeket a holland Google Netherlands Holdings BV-be küldik tovább, amit aztán átirányítanak a Google Ireland Holdingsba. Aminek megtévesztő neve van: bár az Ireland angolul Írországot jelent, a cég valójában Bermudán működik, a Google Bermuda Unlimited kötelékében. Így a Franciaországban keletkező bevételek Bermudán kötnek ki, ahol nincs társasági adó.

Sok európai cég csinálja ezt, és elvileg legális. Viszont a DGF szerint a franciaországi Google nemcsak marketinggel foglalkozik Franciaországban, ezért a francia adózási szabályoknak kellene megfelelniük, ezért az egész vizsgálat.

Rovatok