Index Vakbarát Hírportál

427 millió jelszót loptak el a MySpace-ről

2016. június 2., csütörtök 09:11

Ez már lassan követhetetlen, és elképesztő számokat ölt: a Linkedin 117 milliós, majd a Tumblr 68 milliós jelszólopása utána a Myspace is bejelentette, hogy még 2013-ban meghekkelték, és ellopták a felhasználók adatait, jelszavaikat. A Myspace ma már nem tényező, de mielőtt a Facebook egyeduralkodó lett a közösségi oldalak piacán, volt, hogy a legnagyobbak voltak. 

A jelszavakat online árulták egy hekkerfórumon. A Peace (béke) becenevű hekker 360 millió MySpace-fiókhoz fért hozzá, összesen 427 millió jelszóval. Ugyanarról a hekkerről van szó, aki a Linkedin- és Tumblr-jelszavakat is árulta.

„Úgy gondoljuk, hogy az adatszivárgás az orosz kiberhekkerhez, Peace-hez köthető- Emailcímekhez, Myspace-felhasználónevekhez és jelszavakhoz is hozzáfért, amelyeket 2013 június 11 előtt hoztak létre, a régi platformon” – írja az oldal hivatalos blogjában.

Ez az adatszivárgás a világ legnagyobbja, ennyi jelszó egyszerre még sosem szivárgott ki egyszerre. Összességében az elmúlt hetekben több mint 600 millió jelszó ellopása derült ki. A Myspace SHA1 algoritmussal titkosította a jelszavakat, viszont (akárcsak a Linkedin) nem használtak úgynevezett sózást (salted), így a jelszavak a mai technológiával aránylag könnyen visszafejthetőek. 

Érdemes itt is jelszót cserélni, ide kattintva teheti meg.

Rovatok