Index Vakbarát Hírportál

Firefox: más dobozba kerül a munka és a pornó

2016. június 17., péntek 12:08

Megjelent a Mozilla Firefox böngészőben egy kísérleti funkció, amivel tökéletesen el tudjuk különíteni egymástól a magánéleti, munkahelyi, banki és bolti tevékenységeinket, mintha ezekre a feladatokra teljesen különálló böngészőket használnánk. 

Konténereknek nevezték el az egymástól elválasztott részeket, és mindegyikbe más-más emailcímmel és közösségi fiókkal tudunk bejelentkezni. Mindegyik konténer külön tárolja a sütiket, előzményeket, és az indexelt adatokat, saját gyorsítótáruk van. Az újítás most még csak a napi instabil verzióban érhető el (Nightly Firefox), de a ha a teszteken beválik, akkor a felhasználóknak szánt változatba is bekerül.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a privát konténerben intim termékekre kerestünk rá egy online boltban, akkor munkahelyünkön ugyanabban a boltban keresve nem fogjuk viszontlátni ezeket a magánjellegű termékeket az ajánlott termékek közt.

A Mozilla is elismeri, hogy ez nem teljesen új ötlet, de szerintük eddig senki se tudta jól megvalósítani. Elméletileg erre jó lenne a böngészők inkognitómódja is, de az nem jegyzi meg a tevékenységünket, és minden egyes böngészést tiszta lappal kell kezdeni. Ezzel búcsút mondhatunk a személyre szabott ajánlatoknak, ami néha jól tud jönni.

Sajnos vannak még olyan adatok, amiket a konténerek is megosztanak egymással. Közösek a böngészési előzmények, a könyvjelzők, a keresési- és űrlapadatok. A Firefox csak azokat az adatokat különíti el, amikhez a webodlalaknak van hozzáférésük, azokat nem, amihez a felhasználó fér hozzá.

Most még kissé rejtett üzemmódban működnek a konténerek, és könnyű elfeledkezni arról, hogy éppen melyik aktív - a fülek fölött egy vékony színes csík jelzi, hogy melyik hová tartozik. Még a Mozillának is sokat kell tennie azért, hogy valóban jól működjön ez a rendszer. Addig is azt javasoljuk mindenkinek, aki szeretné elkülöníteni a magánéletét a munkától, hogy internetezzen tudatosan, és használjon többféle böngészőt.  

Rovatok