Index Vakbarát Hírportál

Lézerrel irányított kiborg sáskákkal keresnek bombákat

2016. július 8., péntek 09:10

Veszélyes aknamezők és fel nem robbant világháborús bombák okoznak tragédiákat világszerte, és a rejtett robbanóanyagokat nagyon nehéz megtalálni. A tűzszerészeknek ez veszélyes feladat, az érzékelőkkel felszerelt gépek drágák és pontatlanok, az állatokat betanítása pedig bonyolult és időigényes.

A Washington Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy megtalálták az ideális jelöltet a bombakeresésre: kiborg sáskákat vetnének be az aknamezőkön.

A rovarok olcsók és gyorsan szaporodnak, saját érzékelőik is alkalmasak a robbanószerek kimutatására, és vannak már olyan apró drótnélküli eszközök, amelyek elférnek rajtuk, és vissza tudják sugározni az információkat a központba. 

Az amerikai tengerészeti kutatóiroda 750 000 dollárt, azaz körülbelül kétszázmillió forintnak megfelelő összeget szánt arra, hogy Baranidharan Raman professzor kutatócsoportja megvizsgálja a sáskák hadrendbe állításának feltételeit. A sáskaszakértő Raman szerint a rovar egyedülállóan jól érzékeli az új szagokat, pár tizedmásodperc alatt reagál rájuk. Az egyszerű felépítésű idegrendszerük miatt könnyen kiborggá alakíthatók, ami a számítógéppel való kommunikáció alapfeltétele.

Az a nagy terv, hogy elektródákat ültetnek a sáskákba, ez segít majd a szagok azonosításában. A szárnyaikra pedig biokompatibilis selymet tetoválnak, ebből ugyanis van olyan változat, amely a fényre reagálva hőt bocsát ki. Elég egy lézert irányítani a sáska szárnyára, hogy a tudósok által megadott irányba repüljön.

A haditengerészet egy éven belül működő prototípust szeretne látni, és két éven belül felállítaná a sáskahadseregét, hogy kiborgokkal belevághasson az aknamentesítésbe.

Rovatok