Index Vakbarát Hírportál

Robotráját építettek a Harvard kutatói

2016. július 8., péntek 09:31

Aranygerinccel, műanyagból és patkánysejtekből apró robotráját építettek a Harvard Egyetem kutatói – írja az MTI. A mesterséges állat hullámzó uszonymozgatással halad előre, mozgását fényjelek irányítják. Akár egy akadálypályán is átkormányozható – írta Sung-Jin Park, az egyetem munkatársa és kollégái a Science című tudományos folyóiratban.

A rája váza aranyból készült, ezt egy elasztikus műanyagból álló burok fedi. A robotállat felső oldalát egy 200 ezer patkányszívizomsejtből álló réteg borítja. A sejteket genetikailag úgy módosították, hogy fényjelzésekre összehúzódnak. Ennek és a gerinc energiatárolási képességének hatására képes a mozgásra a rája.

A különleges állat csupán 16 milliméteres és tíz gramm súlyú. Úszni csak tápanyagoldatban képes, az tartja ugyanis életben a szívizomsejteket. A kutatók különböző fényjelzésekkel a bal és a jobb úszókat külön tudják aktiválni és így irányítják a robotot. Elegánsan körbeússza az akadályokat, eközben másodpercenként 1,5 milliméter sebességet ér el.

A minirája a szoftrobotika, a robotika egyik fiatal ágának céljait demonstrálja. A kutatók a puha és kemény alkotórészeket próbálják kombinálni, többnyire a biológiai modellek másolásával. Nemrég mutattak be egy hasonló elv alapján működő ugrórobotot is, amely képes felfelé és oldalra is ugrani, és kibírja a keményebb landolásokat is – írták a szakértők szintén a Science-ben.

Rovatok