Index Vakbarát Hírportál

Saját eszközzel visz netet a világ végére a Facebook

2016. július 8., péntek 11:29

A Facebook a Google-lel és több másik céggel együtt régóta dolgozik azon, hogy minél több embernek legyen internet-hozzáférése. A közösségi oldal legújabb lépése az OpenCellular nevű platform. Ez egy nyílt forráskódú, vezeték nélküli hozzáférési pont, a célja, hogy olcsóbban lehessen felépíteni hálózatokat ott, ahol ez nehéz. A rendszert arra tervezték, hogy egy teljes hálózathoz megfelelő eszközöket adjon, a hardvertől a szoftverig.

A Facebook még korábban jelentette be, hogy elindítja a Telecom Infra Projectet (TIP), amelynek célja a sok adatot használó hálózatok újfajta megközelítése, az mostani technológiák újragondolása. A cég szerint az egyik legnagyobb akadály ma az infrastruktúra: az eszközök nagyon drágák, így a vidéki területeken rosszabb a hozzáférés. 

Az OpenCellular több vezeték nélküli hálózatot is támogat, 2G-től egészen az LTE-ig, a hangalapú hívások és wifi is működik vele. A rendszer nyílt szoftverekkel fut, távolról menedzselhető. Egyelőre saját irodáikban tesztelték, nyár végén vethetik be először élesen. 

Rovatok