Index Vakbarát Hírportál

Augusztustól blokkolja a Flasht a Firefox

2016. július 21., csütörtök 10:44

A Mozilla Firefox böngészőben augusztustól blokkolni fogják azokat az Adobe Flash alapú tartalmakat, amelyek nem létfontosságúak a felhasználói élmény szempontjából. Ez a biztonsági hibákkal teli és gyakori fagyásokat okozó, kissé elavult plugin végének kezdetét jelenti.

Azt is bejelentette a Mozilla, hogy 2017-től csak kattintással lehet majd elindítani a Flasht és más hasonló tartalmakat (ilyen a Microsoft Silverlight is), szóval azok a fejlesztők, akik a nem szabványos technológiákra tették fel az életüket, jobban teszik, ha sürgősen beiratkoznak egy HTML tanfolyamra.

Miért van szükség erre a változásra? A Mozilla szerint a Flash blokkolásával az összeomlások 10 százaléka elkerülhető, emellett csökken a böngésző energiafogyasztása, javul a biztonsága, gyorsabban betöltődnek a weboldalak. Mindezt a meglévő tapasztalataik alapján állítják: miután a Youtube és a Facebook a Flashről átállt HTML5-re, ritkábban omlott össze a böngésző.   

Ezt nemcsak a Mozilla látja így, hanem a Google, a Microsoft és az Apple is, akik már mind közölték, hogy búcsút mondanak a Flashnek.

Rovatok