Index Vakbarát Hírportál

Egy hét múlva fizetős lesz a Windows 10

2016. július 22., péntek 11:26

Olyan érzés ez, mintha begináztak volna. Este Windows 7-tel hagytam ott a gépet, most meg Windows 10 fut rajta

– így kommentálta Richárd kollégám az IT supportunk esti műveletét, amire nyilvánvalóan azért került sor, mert most még ingyen átállhatunk Windows 10-re. Az IT-sok szemszögéből érthető a dolog, nekik egyszerűbb dolguk lesz, ha csak egyféle Windowst kell támogatni, a júzerek közül azonban elég sokan kényszernek érzik a váltást.

Adatvédelmi kérdések is felmerültek a Windows 10-zel kapcsolatban. Legutóbb Franciaország adott ultimátumot a Microsoftnak, hogy ugyan jelezze már a felhasználóknak, hogy nyomon követi a böngészési szokásaikat, és adjon nekik választási lehetőséget, hogy egyáltalán meg akarják-e osztani az adataikat. 

Mostanáig körülbelül 350 millió gépen futott le a frissítés, ami még nagyon messze van a Microsoft által kitűzött milliárdos céltól. Aki régebbi verzión van, azoknak a többsége Windows 7-et használ.

Ennyibe kerül majd a késlekedés

A Microsoft egyértelműen a világ tudtára adta, hogy a Windows pénzbe kerül, és a július 29-én véget érő ingyenes telepítési időszakot követően meg kell majd venni az új Windowst.

A Windows pedig sohase volt igazán olcsó. A dobozos Windows 10 Otthoni most 41 ezer forintért kapható, míg a Pro verzióért 84 ezer forintot kell a kasszánál hagyni. Sokkal olcsóbban megszerezhető a Windows 10 egy új számítógéppel együtt, és elképzelhető, hogy július 29 után lesznek kedvezményes upgrade ajánlatok, de ilyen ajánlatokat még nem tett közzé a Microsoft.

Aki még nem szeretne átállni a Windows 10-re, annak érdemes elgondolkodni azon, hogy mégiscsak begyűjti a Windows 10-es licencet, és utána a helyreállító eszközzel visszaállítja a korábbi Windows 7-es vagy 8.1-es rendszert. Egy kicsit macerás, de legalább megvan a Windows 10 is.

Rovatok