Index Vakbarát Hírportál

Bebukott a Google-mentes Android

2016. július 25., hétfő 17:02

Úgy tűnik, bajban van a Cyanogen nevű cég, amely a Google fő kihívójává akart válni az androidos piacon. A céghez közeli források szerint harminc körüli alkalmazottat rúgtak ki, vagyis az cég ötödének fel kellett állnia.

A felhasználók nagy része által ismert Androidot ugyan a Google fejleszti és licenceli a mobilgyártóknak, de az operációs rendszerből elérhető egy nyílt és ingyenes, fapadosabb változat is, amelyet bárki kedvére módosítgathat. (Erről ebben a cikkben írtunk részletesebben.) Az ilyen alternatív Androidok legnépszerűbbike a CyanogenMOD, amelyből még egy profitorientált cég is kinőtt három éve. Ez a Cyanogen, amely a Google rendszeréhez hasonlóan lincencelhető, felturbózott Cyanogen OS-t gyártja.

A cég három éve indult a fizetős változattal, és eleinte biztató jel volt, hogy a OnePlus első telefonjára az ő rendszerük került. Aztán viszont abból a kapcsolatból szakítás lett, és bár a cég partnerségre lépett a Microsofttal, mivel egy nevesebb mobilgyártóval se tudtak megállapodni, nem igazán sikerült megkapaszkodniuk és növekedniük.

A leépítés miatt akár a teljes operációsrendszer-bizniszből kiszállhat a cég. Lapértesülések szerint a Cyanogen ezután az appokra koncentrálhat, bár az nem világos, hogy ez egy saját alkalmazásboltot vagy egyszerűen fizetős saját appokat jelent-e.

Rovatok