Index Vakbarát Hírportál

Készül az aknakereső drón

2016. július 29., péntek 19:58

Mine Kafon Drone néven aknakereső drónt fejleszt Massoud Hassani, vállalkozó, designer, aki három évvel ezelőtt megálmodta azt a speciális, nagy, guruló gömböt Mine Kafon néven, amit a szél végigfúj az aknamezőkön, és felrobbantja az aknákat saját súlyával. A megoldás túl lassú, ezért most már drónban gondolkodik: a célja, hogy tíz év alatt 100 millió aknától szabaduljanak meg. Szerint több mint 60 ország érintett.

Egyelőre a prototípuson dolgozik, és Kickstarter-kampányt indított, ahol nagyon hamar összejött a 70 ezer eurós cél: már most 72 ezernél tart a projekt, és még 33 nap van hátra. 

A drónt úgy tervezték, hogy különböző eszközöket lehessen rárakni, megkeresse és felrobbantsa az aknákat három lépésben. Először kamerát raknak rá, feltérképezi a területet, 3D térképet készít. Utána vissza megy egy fémdetektorral, 4 centivel a felszín felett már érzékelni tudja az aknák helyét. Ezután visszarepül egy detonátorral és biztonságos távolságból felrobbantják az aknát.

Hassani azt szeretné, ha a rendszer teljesen önműködő lenne. A tervei szerint hússzor gyorsabban megy majd az aknamentesítés, mint más módszerekkel, és biztonságosabb is.

Rovatok