Index Vakbarát Hírportál

Eladó lehet a Soundcloud

2016. augusztus 2., kedd 09:15

Ismét felmerült a SoundCloud értékesítése a tulajdonosok körében – írja az IT Café a Bloomberg cikkére hivatkozva. A lap értesülései szerint a vezetés egymilliárd dollárt szeretne kapni, pont mint két éve, amikor a Twitterrel tárgyaltak a felvásárlásról.

Bár a szolgáltatást 170-200 millióan használják, a márciusban elindított 10 dolláros korlátozás- és reklámmentes prémiummodell, a SoundCloudot nem sikerült nyereségessé tenni a Spotify, a Google Music, a Deezer, Apple Music és a Tidal mellett. A februárban kiadott pénzügyi jelentés szerint 2013-ban 21,3 millió euró működési veszteséget regisztráltak, 2014-ben már 39 milliót.

A legfrissebb, júniusban lezárt befektetési körben a Twitter 70 millió dollárral támogatta a SoundCloudot, így a cég értéke továbbra is 700 millió dollár körül lehet. A menedzsment viszont ennél negyven százalékkal többet szeretne.

Az értékesítés mindenképp nagy megkönnyebbülést jelentene a tulajdonosoknak és az üzleti modellel birkózó csapatnak egyaránt. A konkurenciával szemben nem egyszerű versenyben maradni, a reklámbevételek rendre elmaradnak a várttól, az üzleti modell pedig ebben a formában nem életképes, mint azt az elmúlt évek egyre nagyobb veszteségei is igazolják.

Hogy kinek kellene pont most egymilliárdért a SoundCloud, nehéz megmondani. Potenciális vásárlók mondjuk akadnak: az eddig is érdeklődő Twitter, a zenei streampiac többi szereplője, de még néhány mobilszolgáltató is szóba jöhet.

Rovatok