Index Vakbarát Hírportál

Lefegyverzik az iPhone-okat

2016. augusztus 2., kedd 09:53

Az iPhone-ra és iPadre érkező legújabb rendszerfrissítésben kerül sor az Apple egy apró, mégis jelzésértékű változtatására: az iOS 10-ben a revolvert formázó hangulatjel eltűnik, a helyét egy vízipisztoly veszi át.

A változást már most is el lehet érni, ha valaki elég bátor ahhoz, hogy telepítse az iOS kifejezetten fejlesztőknek szánt béta-változatát. Az iOS 10 Beta 4 verziójú operációs rendszerben a revolver helyén már egy olyan zöld vízipisztoly látható, amelynek az eleje narancssárga.

A fegyveres változtatás mellett száznál is több, a hangulatjeleket érintő változás lesz az iOS10-ben, például az embert formázó kis képeknél több bőrszíntónus is rendelkezésre áll majd, a korábbinál több lesz a női emoji, és jó pár jel komolyabb kidolgozást, akár 3d-s megjelenítést kap.

Az Apple a témában kiadott közleményében hivatalosan a szerteágazó felhasználói igényekkel indokolta a változtatásokat. A pisztoly cseréje valóban közösségi nyomásra történhetett, majdnem egy éve megy az a #DisarmTheiPhone (kb. fegyverezzük le az iPhone-t) nevű, közösségi médiás kampány, amelyet egy New York-i fegyvereserőszak-ellenes csoport indított. Korábbi sajtóhírek szerint az Apple nyomást gyakorolt az emojikat jóváhagyó szervezetre, hogy ne kerüljön egy puska is a hivatalos hangulatjellistába.

Rovatok