Index Vakbarát Hírportál

Az egész szobát végigkukkoló kamerát készíttet a DARPA

2016. augusztus 4., csütörtök 20:05

Az amerikai védelmi minisztérium 4.4 millió dolláros támogatást adott a Morgridge Intézetnek és a Wisconsin-Madison Egyetemnek egy olyan kamera kifejlesztésére, ami képet alkot az emberi látószögön kívül eső terekről.

Andreas Velten, az MIT tudósa fejlesztett ki egy technológiát, aminek lényege, hogy egy lézernyaláb kibocsátásával akár egy egész szoba feltérképezhető. A lézer fénye ugyanis szétszóródik a felületen, amivel érintkezik, az így keletkezett kisebb nyalábok további tárgyaknak ütköznek neki, majd visszaverődnek a kamerába, ami így képes rekonstruálni azoknak a tárgyaknak a képét, amelyeknek a nyalábok nekiütköztek.

Velten most egy olyan modell létrehozásán kísérletezik, amiből a kibocsátott lézer hat vagy akár több alkalommal is visszaverődhet. Erre azért van szükség, mert a nyaláb minden egyes visszaverődés után gyengébb lesz, viszont minél többször verődik vissza, annál több információt tud összegyűjteni az adott területről. Így a kamerának elég érzékenynek kell lennie, hogy akár mindössze néhány fotont is észleljen.

Mohit Gupta, a fejlesztésben résztvevő informatikaprofesszor pedig eközben azon kísérletezik, hogy kidolgozzon egy algoritmust, ami fel tudja dolgozni a fotonok útjából kinyerhető információkat. „A képek, amiket a fotonok visszaverődéséből a kapunk, zavarosak és pacaszerűek, a szabad szemnek nem sokat mondanak, ezért nagyon sok fog múlni a vizualizáción. Ez a probléma annyira új, hogy még azt sem tudjuk, egyáltalán mi lehetséges” – fogalmazott Gupta a Fox Newsnak.

A kutatók szerint ezzel a technológiával többek között járó repülőgép motort lehetne ellenőrizni vagy akár a hold krátereit vizsgálni. De áttöréseket hozhatna az orvoslásban, a navigációban és a nemzetbiztonságban is.

Rovatok