Index Vakbarát Hírportál

Bezárt a legnagyobb torrentkereső

2016. augusztus 5., péntek 12:09

Egy korszak ért véget, lehúzta a rolót a Torrentz.eu. Egyelőre úgy tűnik, az oldalt nem valamilyen hatóság lőtte le kalózkodás miatt, hanem saját döntés nyomán állt le. Maga az oldal még el is érhető, de a nyitólapon múlt időre írták át a bemutatkozó szöveget, és bármire keresünk rá, csak a felirat jelenik meg:

A Torrentz mindig szeretni fog benneteket. Viszlát.

A 2003-ban indult Torrentz a SimilarWeb rangsora szerint a világ 171 leglátogatottabb oldala volt, csak júliusban több mint 200 milliószor látogatták meg. Ugyanúgy nem szerették a szerzői jogi szervezetek, mint mondjuk a Pirate Bayt, de azért tudott mégis többé-kevésbé kimaradni a nagy torrentoldalak elleni folyamatos jogi támadásokból, mert csak metakeresőként funkcionált. Vagyis nem voltak rajta torrentfájlok, csak sok más torrentoldal tartalmában lehetett vele keresni. Ennek ellenére lehetőséget adott a külső tartalmak jogtulajdonosainak, hogy kérjék jogsértő tartalmakra mutató linkek eltávolítását.

A torrentvilág híroldala, a TorrentFreak megkereste az üzemeltetőket, de nem akartak nyilatkozni arról, miért döntöttek így. Ami biztos, hogy a KickassTorrents elleni akciók után a Torrentz.eu bezárása rövid időn belül már a második csapás a fejüket ilyen-olyan okból kalózkodásra adó felhasználók számára.

Sovány vigasz, de az oldal keresője alatti kis hörcsögfigura legalább még mindig teszi a dolgát, mozog a füle és néha pislog is.

Rovatok