Index Vakbarát Hírportál

Zsarolóvírus telepíthető a termosztátra

2016. augusztus 8., hétfő 16:59

A zsarolóvírus a legaljasabb támadási módszer az informatikában, ezzel szokták a bűnözők titkosítva rabul ejteni a személyes fájljainkat, hogy váltságdíjért cserébe adják vissza a hozzáférést. Eddig csak számítógépeken és mobilokon terjedtek ezek a kártevők, de most már a háztartási gépeken is felbukkantak.

Andrew Tierney és Ken Munro, a brit Pen Test Partners kutatói a Las Vegasban megrendezett DefCon infóbiztonsági konferencián mutatták be a világ első zsarolóvírusát egy okostermosztáton. Ez talán még komolyabb fenyegetés, mint amikor csak a nyaraláson készült fotókat helyezik zár alá (persze attól függ, hogy mi van azokon a fotókon), hiszen

a termosztáttal jégveremmé vagy tüzes pokollá változtathatják a lakásunkat, és keveset tehetünk ellene.

A vírus terjedését az tette lehetővé, hogy ez a termosztát gyakorlatilag egy linuxos számítógép, és a felhasználó sd kártyán tud háttérképeket meg beállításokat felvinni rá. Az utóbbi tette lehetővé a zsarolóvírus telepítését.

Ahhoz, hogy a valaki átvegye a termosztát irányítását, vagy közvetlenül hozzá kell férni, vagy rá kell venni a tulajdonost, hogy maga telepítse fel a kártékony fájlokat. Az utóbbinak van is esélye. Korábbi vizsgálatok szerint az utcán talált usb memóriákat gondolkodás nélkül bedugjuk a számítógépeinkbe, mert nem tartunk attól, hogy ezzel vírus kerülhet a gépre.

A kutatópáros egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó nevét, mert csak pár napja fedezték fel a biztonsági rést, és a hekkeretika szerint időt kell adni a gyártónak, hogy reagáljon és kijavítsa a rendszerét.

Nagyon úgy tűnik, hogy az általunk másfél éve felvázolt disztópia nincs is olyan messze a valóságtól. 

Rovatok