Index Vakbarát Hírportál

Így lesz jó hekker a gyerekből

2016. augusztus 12., péntek 16:57

Lassan eljutunk oda, hogy minden nap hírt írhatunk újabb és újabb informatikai hibákról, az emberek magánszféráját, tulajdonát és életét fenyegető biztonsági résekről. Látható, hogy egyre fontosabb szerepet kap az informatikában a biztonság, és ennek hála a hekkerek tevékenységére is többen odafigyelnek. 

Ennek fényében az sem meglepő, hogy a világ leghíresebb hekkerkonferenciája, a Las Vegasban megrendezett DefCon a gyermekeknek is kínált programokat. Valahogyan biztosítani kell az utánpótlást a hekkerekből.

A r00tz Asylum találkozó keretében az érdeklődők lakatzárakat nyitottak fel, nyomtatott áramköröket forrasztottak, és sok más trükköt megtanulhattak a világ legjobb szakértőitől, biztonságos környezetben. A rendezvény társalalapítója egy 15 éves lány, aki CyFi alnéven fut, ami nem szabadna, hogy bárki is meglepjen: a lányokból pont olyan jó hekker lehet, mint bárki másból.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből hekker legyen?

Ezt a kérdést a Christian Science Monitor járta körül, és a helyszínen készült videójában a válasz is látható. Mi hozzátennénk egy saját megjegyzést: először is angolul kell nagyon jól tudni, a hekkernek, a tanárainak és a szüleinek egyaránt, hogy a felmerülő kérdésekre könnyű legyen választ találni.

A többi pedig nagyjából egyértelmű. Érdeklődőnek kell lenni, jó sokat kell kérdezni, mindenféle módszert kipróbálni, tesztelni, és mindig tudatos döntést kell hozni, pontosan ismerve a lépések legrosszabb várható következményeit.

Rovatok