Index Vakbarát Hírportál

Szingapúr lekapcsolja a netről a közszolgákat

2016. augusztus 24., szerda 14:03

A szingapúri közszolgákra valószínűleg nemsokára keményebb élet jön a munkában: nem tudják majd megnézni kedvenc közösségi oldalaikat és privát emailjeiket. A Reuters szerint a városállam olyan szabályozást akar bevezetni, amivel elveszik a webhozzáférést a kormányzati dolgozókról, ezzel próbálnak védekezni a potenciális kibertámadások ellen.

Az ötlet egyszerű: nem annyira könnyű távolról meghekkelni azokat a számítógépeket, amelyek nincsenek a webre kötve, ezzel nehezebb érzékeny adatokat is lenyúlni. Persze, nem lehetetlen, soha semmi sem az, a modern kiberfegyvereket már internetre nem kötött gépeken terjedésre is felkészítik, de az tény, hogy a támadásokat így jóval nehezebb végrehajtani.

A szabályozás májusban léphet életbe, a szakértők kritizálják, amiért túlságosan korlátozó, ráadásul nem volt semmilyen konkrét támadás, ami kiváltotta. Mondjuk ez erősen a van sapka, nincs sapka esete, hiszen a kibertámadások ellen a legjobb védekezés a megelőzés.

A FireEye nevű kiberbiztonsági cég statisztikái szerint Délkelet-Ázsiát 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel éri kibertámadást, mint az átlagot, azokra pedig kifejezetten utaznak, akikre Kína rátenné a kezét. Ráadásul összességében is nő a kibertámadások száma.

Rovatok