Index Vakbarát Hírportál

A Lenovo feltalálta a billentyűzet nélküli laptopot

2016. szeptember 1., csütörtök 10:47

Ha az Aceré a világ legvékonyabb laptopja, akkor a Lenovóé a világ legbillentyűzetnélkülibb tabletje. A berlini IFA techkiállításon bemutatott Yoga Book egyrészt a kínai cégtől már megszokott, összevissza hajtogatható tablet-laptop hibrid, másrészt viszont egészen szokatlan újdonsággal kísérletezik.

A Yoga Bookról teljesen lehagyták a fizikai billentyűzetet, a kihajtható alsó felén ehelyett ki-be kapcsolgatható virtuális billentyűzettel lehet gépelni, vagy helyette ugyanott tollal rajzolni. Ezzel mintegy mellékesen a hajtogatható hibridek egyik állandó problémája, a fizikai billentyűzet eltüntetése is megoldódott, és könnyebb is lett az eszköz.

A tabletméretű virtuális billentyűzet gombjai a bekapcsolásukkor rajzolódnak ki a sima felületen, az íráshoz bekapcsolható rezgő és hangos visszajelzés. A billentyűzet kikapcsolásával lehet rajzolni a felületre. Aki jobban szeret hagyományos papírra, igazi tintával rajzolni vagy kézírni, az ráteheti a papírt a tabletre, és ha a Yoga Bookhoz tartozó tintás tollat használja, a tablet ilyenkor digitalizáló táblaként funkcionál.

A kijelző hozza egy közepes tablet méretét 10,1 hüvelykkel, és 1920x1200 pixeles felbontású. A hibridet Intel Atom x5 processzor hajtja, a 8500 milliamperórás akku a cég szerint 15 óra használatra elég. Kétféle operációs rendszerrel is megvehető, az androidos változat 499, a Windows 10-es 549 dollár (140 és 155 ezer forint).

A tablet halott, éljen a tablet

Kérdés persze, hogy mennyire fog bejönni az újfajta billentyűzet a vásárlóknak. A Lenovo szerint két óra alatt hozzá is lehet szokni, de valójában inkább egyéni ízlés dolga, hogy ki milyen billentyűzettel tud hosszú távon hatékonyan dolgozni. A virtuális billentyűzeten szocializálódó generációknak valószínűleg jobban bejön majd, mint azoknak, akik világ életükben fizikai gombokat nyomogattak.

Az mindenesetre látszik, hogy a tablet haláláról szóló jóslatok beigazolódását a Lenovo nem akarja megvárni, a cég már jó ideje a tablet-laptop hibridekre koncentrál, és rendhagyóbb irányokkal is próbálják felrázni a gyengélkedő piacot. A Yoga Book lehet az az új termékkategória, amelyet már a barcelonai Mobil Világkongresszuson belengetett a cég tabletrészlegének vezetője februárban.

Az IFA-n az Index is ott van Berlinben, ide kattintva minden kapcsolódó cikkünket megtalálja. Ebben a cikkben foglaltuk össze, mit várunk az idei felhozataltól.

Rovatok