Index Vakbarát Hírportál

A Warner Brothers felnyomta a Warner Brotherst

2016. szeptember 5., hétfő 16:22

A Warner Brothers filmstúdió arra kérte a Google-t, hogy távolítsa el a saját hivatalos weboldalukra mutató találatokat a keresőből, mert az oldal sérti a szerzői jogi törvényeket. Egyúttal arra kérték a Google-t, hogy töröljék a legális streamelési lehetőségeket is a találatok közül, amik az Amazon és a Sky, illetve a filmes adatbázis, az IMDB oldalára mutatnak.

A kérelmet a Vobile nyújtotta be a Warner Brothers nevében. A Vobile havonta több százezer eltávolítási kérelmet nyújt be a Google-höz. A stúdió képviselői még nem nyilatkoztak az ügyben.

Az öncenzúrát először a Torrentfreak fájlcsere-hírblog szerkesztői vették észre. Szerintük a Vobile ordító hibát követett el. Az egyik kérelemben a Google-t arra kérték, hogy távolítsa el a találatok közül az olyan filmek hivatalos honlapjait, mint a Batman: A sötét lovag, illetve a Mátrix. A legális filmportálokat, mint az Amazont és a Sky Cinemát szintén feljelentették szerzőijog-sértésért.

A Vobile-hoz hasonló vállalatok többnyire filmstúdiók megkereséseit teljesítik; illegálisan feltöltött filmeket és tévéműsorokat távolíttatnak el a keresőből. A Google átláthatósági jelentése szerint a Vobile már több mint 13 millió keresési találat eltávolítását kérte.

Ernesto van den Sar, a Torrentfreak képviselője azt nyilatkozta, hogy ez gyakran előfordul. A kalózverziókra vadászó cégek többnyire automatizált rendszerekkel dolgoznak, hogy megtalálják a jogsértő weboldalakat. Van den Sar szerint most is ez történhetett, csak a szórásba a Warner Brothers hivatalos honlapja is bekerült.

Rovatok