Index Vakbarát Hírportál

Összefognak a techóriások a kamuhírek ellen

2016. szeptember 14., szerda 14:26

A Facebook és a Twitter csatlakozott az olyan médiavállalatokhoz, mint a New York Times, Washington Post, CNN, hogy emeljék a közösségi oldalakon megjelenő információk minőségét. A csoport a kamuhíreket és a félretájékoztatást célozza meg, ezeket akarja megszüntetni, de legalábbis radikálisan csökkenteni.

A First Draft Coalition (magyarul mókásan hangzó Első Piszkozat Szövetségeként lehetne fordítani) egy Alphabet által támogatott projekt. Egyrészt a felhasználók tudatosságát szeretné növelni, másrészt lesz egy platform is, ahol igazolhatóak lesznek a kétes források.

Facebooknak és a Twitternek a kamuhírek igen nagy gondot okoznak. Volt már rá példa, hogy nyilvánvalóan hamis hírek kerültek trending pozícióba, ami azt jelenti, hogy sokan olvassák, sokan osztják azt. A Facebookon terjedő hírek nagyon gyorsan eljutnak emberek millióihoz, itt ez jelenti a veszélyt. A Twitter még ennél is nehezebb helyzetben van, hiszen kisebb lévén gyakran használják rendkívüli hírek közlésére, vagy itt szokták leírni a szemtanúk, hogy mit láttak például egy terrortámadásnál. Nem ritka a téves vagy hamis hír ezekben az esetekben.

A gondok ismertek, a megoldás nem. Egyáltalán nem világos, hogy a szövetség hogyan akarja megoldani a problémát, hogyan fordítja vissza a hamis hírek terjedését.

Rovatok