Index Vakbarát Hírportál

India földeket adna a Hyperloopnak

2016. szeptember 15., csütörtök 10:30

Nem könnyű szupergyors közlekedési eszközt tesztelni, viszonylag nagy terület kell hozzá. Ebbe az akadályba ütközött Elon Musk is, aki egyszerűen nem tud elég földet venni az Egyesült Államokban, hogy kipróbálja a Hyperloop nevű csodavasútját.

Nem várt helyről jött a segítség, India rögtön bejelentkezett, hogy náluk aztán van föld, Musk jöhet tesztelni. A Mumbaitól 118 kilométerre lévő Pune nevű városka mellett adnának egy jókora földdarabot a SpaceX és a Tesla vezérének.

Az ország közlekedési minisztere, Nitin Gadkari amerikai látogatásakor tette az ajánlatot. Persze nem ingyen, abban reménykedik, hogy ha tényleg megvalósul a projekt, akkor össze tudná köti Mumbait Nagpurral. A nyolcszáz kilométeres utat most 14 óra alatt teszik meg az utasok vonaton. A Hyperlooppal ez 35 perc lenne.

A Hyperloop egyelőre még terv. Elon Musknak néhány éve támadt az az ötlete, hogy az amerikai nagyvárosokat föld alatti csövekkel kötné össze, amelyekben légnyomással hajtott kapszulavonatok lebegnének óránként 800 mérföldes (1300 kilométeres) sebességgel.

Még Magyarországgal is szóba hozták a vonatot. Néhány hónapja a szlovák gazdasági miniszter beszélt arról, hogy a Hyperloop Bécs, Pozsony és Budapest között közlekedne valamikor a 2020-as években. Állítólag még megállapodást is írtak alá erről. De azóta semmi hír a témában, úgyhogy nagyon ne reménykedjünk még.

Rovatok