Index Vakbarát Hírportál

Többmilliós gépek és óriás-memóriakártyák

2016. szeptember 20., kedd 14:18

Minden második évben a németországi Köln lesz a fotóvilág központja. Itt tartják a világ egyik legnagyobb, illetve Európa legnagyobb fotókiállítását, a Photokinát. A gyártók többsége ezekre a napokra tartogatja legújabb fényképezőgépeit, a fejlesztéseket és érdekes kiegészítőket. A bemutatott gépek száma szinte végtelen, mi a legfontosabb és legérdekesebbek közül válogattunk.

A Fujifilm bemutatta a tükör nélküli kameráinak legújabb darabját, a GFX 50S-t, amely az X-sorozat legfejlettebb modellje. Ez egy középformátumú kamera, 51,4 megapixeles felbontású 43,8*32,9 mm méretű CMOS szenzorral. A FujiFilm ígérete szerint ez a gép sokkal könnyebb és kompaktabb lesz a hasonló középformátumú gépeknél, ergonomikus dizájnja miatt pedig kellemes lesz a fogása. A vázhoz két objektívet kínálnak első körben, egy G63 milliméteres standard fixet és egy GF 32-64 milliméteres standard zoomot. Az ígéret szerint később lesznek további objektívek is, de ezeket csak jövőre dobják piacra.

Az Olympus két fényképezőgépet és jó néhány objektívet mutatott be. Az egyik, az OM-D E-M1 MARK II a profiknak szánt, felső kategóriás gép, amely a tükör nélküli cserélhető objektíves kategória egyik darabja. A cég eléggé büszke rá, a legjobb fényképezőgépnek nevezik, amelyet ők valaha építettek. Csak néhány jellemzőt emelünk ki: 20 megapixeles felbontás, nagyon gyors, új TruePic VIII processzor, integrált 5 tengelyes képstabilizátor, 4k bemozdulásmentes videó, 121 pontos keresztérzékelős autofókusz, cseppálló, fagyásálló váz, egyszerre két SD-kártyát is bele lehet tenni és az akkumulátorát nagyon gyorsan tölti fel.

A PEN sorozat legújabb darabját kifejezetten az ezredfordulós nemzedéknek szánta az Olympus. Az előző modellek minősége mellett most a közösségi oldalak használatára helyezték a hangsúlyt, vagyis nagyon könnyű megosztani a képeket egyenesen a fényképezőgépről. A gép nagyon könnyű és annyira kicsi, hogy egy kisebb táskában is elfér. Gondoltak a szelfinemzedékre is, megkönnyítették nekik a szelfik készítését a lenyitható/forgatható LCD-kijelzővel. A képeket és videókat magán a fényképezőgépen is szerkeszthetjük, effektek, zene, szűrők adhatók hozzájuk. Az Olympus PEN E-PL8 árát is megadták, a váz 150 ezer forint, objektívvel (M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1-3.5-5.6 EZ Pancake) együtt 200 ezer forint lesz.

A Panasonic legnagyobb bejelentése nem egy kész kamera, hanem az, hogy elkezdték a GH5 fejlesztését és valamikor 2017-ben fogják tényleg bemutatni. Azért ilyen nagy szó a GH5, mert elődje, a GH4 eléggé népszerű volt a fotósok körében. Az új fényképezőgép lesz az első olyan tükör nélküli (DSLM), cserélhető objektíves kameráját, amely képes tiszta 6K videók készítésére 30 képkocka/másodperces sebességgel (4K videókat 60 fps-sel tud majd rögzíteni). De igazából a 6K Photo funkció lesz az újdonság, amellyel egy 18 megapixeles képet lehet kivágni a videofelvételből. A 8K videós gépet a japán Panasonic a 2020-as tokiói olimpiára tartogatja.

A cég három új fényképezőgépet is vitt a kölni kiállításra, de közülük csak az egyik cserélhető objektíves. A G80 egy 16 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli digitális Live MOS képérzékelős gép, 4K videóval. Érdekessége, hogy úgynevezett Csillagfény AF van benne, amellyel az amatőr csillagászok egy-egy csillagot vagy csillagképet fotózhatnak le az éjszakai égbolton.

A Sony is csúcskészüléket mutatott be a cserélhető objektívesek körében, az A99 II egy DSRL-stílusú kamera, full-frame, 42,4 megapixeles érzékelővel. Új hibrid autofókusz rendszerükre büszkék, amelyben összesen 478 AF-pont van, a 4K videózást pedig egy öttengelyes képstabilizátor segíti. Az Alpha 99 II gyors gép,  másodpercenként akár tizenkét darab 42 megapixeles képet tud készíteni. Ebben is két helye van a memóriakártyának. A fényképezőgépet 3200 dollárért, vagyis majdnem 900 ezer forintért árulják majd novembertől.

A Canon és a Nikon nem erőltették meg magukat most, amit be akartak jelenteni idén, azt már korábban megtették, legalábbis ami a fényképezőgépeket illetni. A Canon például az EOS M5-öt mutatta be korábban, el is hozta a kiállításra, kipróbálhatják a látogatók a standjukon.  A Nikon most akciókamerákkal érkezett a Photokinára, ebből a KeyMission 360-at már a CES-en bejelentette, de eddig várt a kész termék bemutatásával. Ez egy 20 megapixeles, 4K kamera, amely 360 fokos képeket és videókat tud rögzíteni. Két kisebb kamerát is bemutattak, a KeyMission 170-et és 80-at, amelyek nem meglepő módon akkora látószöggel rendelkeznek, ami a nevükben van. Ellenállóra tervezték ezeket, mindhárom por- és ütésálló. Októbertől lehet majd megvásárolni 500, 400, illetve 280 dollárért.

A SanDisk nagyobb SD-kártyát jelentett be, amekkora hely a legtöbb laptopban van, ha elég sok pénzünk van, akkor akár 1 terabájtos kártyára is másolhatjuk képeinket, feltéve, hogy a fényképezőgépünk felismeri. A SanDisk mindig a határokat feszegeti, két éve a Photokinán mutatták be az 512 gigabájtos kártyát, amely akkor a világ legnagyobbjának számított.

Rovatok