Index Vakbarát Hírportál

Az Apple megkörnyékezte a McLarent

2016. szeptember 22., csütörtök 10:52

Új fordulat jöhet az Apple autópiacra tervezett, nagy várakozással és titkolózással övezett belépésében. A Financial Times úgy tudja, az Apple tárgyal a McLarennel egy esetleges felvásárlásról. A tárgyalások a lap szerint már hónapok óta folynak, és stratégiai befektetés még akkor is lehet a dologból, ha végül a bekebelezés elmarad. A McLaren cáfolta az értesülést, az Apple még nem reagált.

Az Apple egész pontosan a McLaren Technology Grouppal, vagyis az autógyártó anyacégével egyezkedik. Bár a Forma-1 és a luxusautók miatt a cég neve nagyon ismert, valójában nem számít igazán nagy gyártónak. 2015-ben 617 millió dolláros (171 milliárd forintos) bevétele volt, amiből 27 milliós (7,5 millárd forintos) nyereséget könyvelt el. Ennek ellenére lenne értelme a két cég együttműködésének.

A Financial Times szerint a felvásárlás 1,3 és 2 milliárd dollárba (360-554 milliárd forintba) kerülne az Apple-nek. Ez persze nem kis pénz, de a cég ennél többet, 3 milliárd dollárt adott a Beatsért, hogy aztán a fejhallgatógyártó streamingszolgáltatására építse az Apple Musicot. Feleannyit a McLaren is megérhet, ha ezzel tényleg belevágna a cég az időtlen idők óta pletykált Apple Car gyártásába.

Közben a New York Times saját forrásból is megerősítette, hogy folynak tárgyalások a két cég között. A McLaren viszont az első hírek megjelenése után cáfolta, hogy jelenleg tárgyalna az Apple-lel. Azt is hozzá tették azonban, hogy "a tevékenységünk jellegéből adódóan rendszeresen beszélgetünk mindenféle felekkel, de ezek a beszélgetések bizalmasak maradnak". Azt viszont nem cáfolták, hogy korábban tárgyalt-e a két cég. A New York Timesnak egy McLaren-szóvivő erről azt mondta:

Nem áll módunkban se megerősíteni, se cáfolni, hogy folytak korábban megbeszélések.

Az Apple Car nem hivatalos története

Bár az Apple hivatalosan a mai napig nem ismerte még el, hogy saját autón dolgozik, gyakorlatilag mindenki tényként kezeli, hogy már készül az Apple Car, sőt korábbi, meg nem erősített értesülések szerint hatszáz fős csapat dolgozik rajta:

Rovatok