Index Vakbarát Hírportál

Trolltörvényt vezetnek be a britek

2016. október 10., hétfő 11:59

Büntetőeljárás indulhat Angliában és Walesben azok ellen az internetes trollok ellen, akik becsmérlő címkéket vagy másokat megalázó szerkesztett képeket töltenek föl az internetre. Az új ügyészségi iránymutatás értelmében a másokat zaklató vagy mások ellen uszító virtuális bántalmazás akár a bíróságon is végződhet.

Alison Saunders, a brit legfőbb ügyész azt nyilatkozta, hogy az efféle akciókra hasonló szankciókat terveznek bevezetni, mintha a bűncselekmény a való életben történne. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy eszükben sincs korlátozni a szólásszabadságot. Az új szabályozás azért készült, hogy a rendőrség könnyebben azonosíthassa az internetes bűnözőket.

Szigorítanak a doxxingra vonatkozó szabályozáson is; így nevezik azt, amikor valakinek a személyes adatait, például a bankkártyaszámát vagy jelszavát közzéteszik az interneten.

Az internet nem egy névtelen közeg, ahol az emberek következmények nélkül oszthatnak meg bármit. Az embereknek figyelniük kell a magatartásukra. Ha súlyosan megsértesz másokat, ha megfélemlítesz vagy zaklatsz más embereket, az ugyanúgy jogi eljárást von maga után, mintha élőben tennéd.

– mondta a BBC Radio 4 műsorában Saunders.

Rovatok