Index Vakbarát Hírportál

Már izzadni is tudnak az emberszabású robotok

2016. október 17., hétfő 12:54

Az emberi test rengeteg hőt állít elő a mozgással, és a túlhevülés ellen a bőr felületéről elpárolgó izzadsággal védekezünk. Ezt a kifinomult rendszert másolták le a Tokiói Egyetem robotfejlesztői a Kengoro nevű szerkezetben.

A kutatócsoport igyekezett minél pontosabban lemásolni az emberi testet, ezért a 170 centiméter magas Kengorónak az emberhez hasonlóan helyezték el a lábait, a karjait és a fejét. Csak akkor voltak gondban, amikor rájöttek, hogy a robotnak is szüksége van valamilyen hűtőrendszerre, a vízvezetékek ugyanis rengeteg helyet igényelnek.

Végül a természethez fordultak segítségért, és megoldás az lett, hogy a méretes aktív vízpumpa használata helyett magába a vázba építettek egy passzív vízelosztó rendszert, hogy elvezessék a Kengoro 108 motorja által generált hőt.

Ehhez egy különleges gyártási eljárást használtak, a fémport lézerrel sütötték össze. Ezzel a nagyon precíz eljárással tudták porózussá tenni a robot fémszerkezetét, hogy a víz át tudjon haladni rajta.

A víz áthalad a fémszerkezet egyik rétegén, felvéve a hőt, majd átszivárog egy még porózusabb rétegbe, ahonnan elpárolog, és ezzel leadja a hőt a környezetnek. Magyarán a Kangaro valóban izzad, és ez teszi lehetővé, hogy sokkal hatékonyabban tudja elvégezni a rábízott feladatokat.

Rovatok