Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes tengeralattjáró roncsaira bukkantak

2016. október 19., szerda 19:10

Egy majdnem száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró szinte sértetlen roncsára bukkantak mérnökök víz alatti elektromos kábelek fektetése közben Skócia partjai közelében, az Ír-tengeren. Szakértők szerint lehetséges, hogy a német császári haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját találták meg - írja az MTI. A hivatalos feljegyzések szerint ez a tengeralattjáró 1918-ban süllyedt el.

Egy haditengerészeti szájhagyományban élő történet szerint egy tengeri szörny támadta meg a 45 méter hosszú hadihajót.

A legénységnek viszont szerencséje volt, mert mindenkinek sikerült kimenekülnie. A hajóroncs azonosításában segítő Innes McCartney történész, tengerrégész nem hisz a szörnyről szóló történetben. „A valóságban az UB-85 volt a tengeri szörny, amely megpróbált hajókat elsüllyeszteni a brit partoknál” - mondta.

McCartney szerint legalább 12 brit és német hajóról tudnak, amelyek az Ír-tengeren süllyedtek el. „Ennek a jórészt sértetlen hajóroncsnak a jellegzetességei arról árulkodnak, hogy UBIII osztályú tengeralattjáróról van szó. Két ilyen típusú hajóról tudunk, amely odaveszett ebben a térségben, a híres UB-85-ről és testvérhajójáról, az UB-82-ről” - hangsúlyozta.

„Ez a roncs valószínűleg egyike e kettőnek, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, a rájuk festett számok alapján lehetne csak megtenni ezt, ám azok régóta eltűntek a roncsról” - idézte McCartneyt a BBC News.

Rovatok