Index Vakbarát Hírportál

Kivégezhetik az NSA legnagyobb tolvaját

2016. október 21., péntek 14:05

Két hónappal ezelőtt tartóztatta le az FBI az NSA egyik szerződéses szakértőjét, Harold Thomas Martint, akit azzal vádolnak, hogy húsz év alatt – 1996 és 2016 között – elképesztő mennyiségű titkos adatot lopott el az ügynökségtől. A bírósághoz csütörtökön benyújtott vádirat szerint

legalább 50 terabájtnyi adatról, 500 millió oldalnyi feljegyzésről van szó.

Ez sokkal több adat, mint amennyit Edward Snowden szivárogtatott ki az NSA-ről.

Martin információkat szerzett az USA védelmi rendszereiről, az NSA számítógépes infrastruktúrájáról, személyes adatokat lopott a kormányzati dolgozókról.

A New York Times szerint az 51 éves férfi megszerezte az NSA titkos hekkelőeszközét is, amelyet nemrég nyilvánosságra hozott egy Shadow Brokers nevű hekkercsoport. Ugyanez a csapat jelentette be még a nyáron, hogy sikeresen behatoltak az NSA rendszereibe, és onnan adatokat loptak el.

Állítólag bizonyítékot találtak rá, hogy a szoftverek a szerződéses dolgozó gépéről származnak, és Martint valószínűleg kémkedéssel vádolhatják meg, és

a büntetése akár kivégzés is lehet.

Korábban a haditengerészetnél volt Martin, majd komoly szakértelemre tett szert a számítógépes biztonság, a titkosítás és biztonságos kommunikáció területén. Hogy miért kémkedett, az még nem világos, de a nyomozók kiderítették, hogy Martin korábban sokszor kritizálta a kormány adatvédelmi gyakorlatát, és a munkatársait bohócoknak nevezte.

   

Rovatok