Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték az orosz külügyminisztériumot

2016. október 24., hétfő 08:58

Feltörték az orosz külügyminisztérium weboldalát – ismerte el az MTI szerint Marija Zaharova, a tárca szóvivője vasárnap a Govorit Moszkva rádióadónak nyilatkozva.

A CNN szombaton azt írta, hogy a Jester (udvari bolond) nevű amerikai hekker támadta meg az orosz külügy oldalát. A hekker nyilatkozott is a csatornának, azt mondta, az akciót figyelmeztetésnek szánta az orosz vezetésnek, amelyet az amerikai titkosszolgálatok azzal vádoltak meg, hogy állami irányítású hekkertámadásokkal igyekszik befolyásolni az amerikai elnökválasztást. Moszkva természetesen minden ilyen vádat elutasít.

Zaharova később a Facebook-oldalán azt állította, hogy a támadónak a külügyminisztérium egy régi, már nem használt oldalát sikerült csak feltörnie, a ma is használt oldal zavartalanul működik. Mint írta, még dolgoznak annak a kiderítésén, hogy mi is történhetett valójában, de "ha megállapítják, hogy amerikaiak követték el a támadást, még ha egy nem működő forrás esetében is, az

nem kellemes, mert vagy a rombolásnak az a kibergépezete jött működésbe, amelyről Biden és McFaul beszélt, vagy ez a pokoli provokatív választási kampány az államokban olyan állapotba hergelte az embereket, hogy azok elkezdtek mindent elpusztítani, ami az útjukba kerül.

Joe Biden amerikai alelnök és később Michael McFaul volt amerikai moszkvai nagykövet is arról beszélt múlt héten, hogy mindenki nyugodjon meg, jönnek majd válaszlépések az állítólagos orosz kibertámadásokra. Az azonban igen valószínűtlen, hogy itt erről lenne szó, ha valóban lesz amerikai ellencsapás, kétséges, hogy egy régi weboldal feltörésével fognak szöszölni, vagy hogy egy hangzatos nevű hekker rögtön utána körbenyilatkozza ezzel a médiát.

Zaharova egyébként annak se örült, hogy a CNN úgy írta meg a sztorit, hogy nem kért megerősítést az orosz diplomáciai tárcától a hekker állításával kapcsolatban.

Rovatok