Index Vakbarát Hírportál

3D tervezéssel újít a Windows 10, és itt a Surface Studio

2016. október 26., szerda 16:15

Nagyszabású hardveres napot tart a Microsoft New Yorkban, ahol a Surface tabletek idei frissítése, kiegészítők, saját márkanéven piacra kerülő asztali gépek és talán új mobilok is bemutatkoznak. Mi a Microsoft hazai székházából követjük a bemutatót. Kövesse a folyamatosan frissülő cikkünket!

A Microsoft célja, hogy mindenkit a világon több lehetőséghez juttasson - ezzel nyitotta meg a Microsoft bemutatóját Terry Myerson, a vállalat Windowsésrt és eszközökért felelős alelnöke. Rendesen megrángatták az érzelmi húrokat: hosszasan mesélt Myerson felhasználókról, például az indiai földrengések megelőzésén dolgozó srácokról, meg az Xbox One segítségével erőt gyűjtő ráktúlélő kislányról, mire eljutottunk oda, hogy már több mint 400 millióan használják a Windows 10-et.

Az első bejelentett újdonság: 2017 elején jön a Windows 10 Creators Update.

Mindenki 3D-ben tud majd alkotni. Myerson a nemrég megrendezett Minecon konferenciát emlegette, ahol több ezren merültek el a Minecraft 3D világában. De a Creators Update nem játék, inkább művészet, aminek a végeredménye a fizikai világban tud megjelenni. Vagy mondjuk 3D játékokban.

A bemutatóban fogtak egy Windows 10-es mobilt, körbejártak egy homokvárat, és a kamerával létrehozták egy elég pontos 3D modelljét, amit aztán lehet használni az szerkesztő appokban is. Ilyen lesz például a

Paint 3D.

A létrehozott 3D képeket meg tudjuk majd osztani a többiekkel, vagy akár meg is lehet rendelni azokat kinyomtatva. (Ahhoz képest, hogy eszközöket vár mindenki, majdnem fél órája szoftverekről és vállalati ideológiákról van szó.)

A következő években a 3D beépül a Microsoft legtöbb népszerű alkalmazásába, például a Powerpointba is. Ezt vajon azt jelenti, hogy ezentúl virtuálisan gyurmázó gyerekek dolgozhatnak majd a bemutatók diáin? Legalább nem unatkoznak, amíg a szülők a hazavitt munka fölött görnyednek.

A 3D-s objektumokat Hololens sisakban is megnézhetjük majd, már amennyiben van 3000 dollárunk a kiterjesztett valóságot megjelenítő sisakra.

A HP, Acer, Dell, Lenovo és Asus is készítenek majd 3D-t megjelenítő sisakokat, de ezek nem ugyanazt nyújtják, mint a Hololens. Nem a kiterjesztett valóságot vetítik a szemeink elé, hanem csak a virtuális valóságot, ami sokkal kevésbé számításigényes. Az árak 299 dollártól indulnak, és jövő év elején kerülnek a boltokba. Ezzel már kezd izgalmassá válni a 3D, hiszen a HTC Vive, az Oculus és a Playstation VR jó sok windowsos riválist kap.

Gémereknek is kedveznek a frissítéssel, megjelennek a Windows 10-ben a játékközvetítések. Ezáltal könnyebb lesz megismerni az élményt, mielőtt megvennénk magunknak a játékot. Beépítik a Windowsba a közvetítések készítéséhez szükséges technológiát, szóval bárki elkezdheti sugározni a játékát. A játékosok online klubokba tömörülnek, és a tagokhoz nagyon könnyen eljut a közvetítés, így viszonylag gyorsan lehet nézőközönséget szerezni.

A Microsoft arra jött rá, hogy a legtöbbet csak néhány emberrel kommunikálunk, hiába van több száz vagy ezer ismerősünk a közösségi hálózatokon. Hogyan lehet ezen segíteni?

Kitehetjük a közeli ismerősök ikonját a tálcára.

Így pillanatok alatt küldhetünk egymásnak emojikat, gyorsan elérjük őket Skype-on vagy emailen.

Mi lesz szükségünk mindehhez? Eszközökre. Nagyon sok eszközre, mondta Myers.

A Microsoft a tavalyi Surface Bookot, ami sajnos még nem jutott el hivatalosan Magyarországra, megtoldotta egy kis frissítéssel. Ez a gép két részre szedhető, és a Core processzor, a RAM és a tárhely a fölső részben, a kijelző mögött található.

Erre a redmondi mérnökök kitalálták, hogy mindenki megtarthatja a fölső részt, és a billentyűzetes alsó részbe beletesznek annyi extra hightechet, hogy összességében kétszer erősebb legyen a gép. Több akkut is tettek bele, hogy a frissítéssel akár 

16 órán át is működik a Surface Book.

Ez azért elég komoly teljesítmény, és jó ötlet volt ez a megoldás. Csak várjuk meg az árakat.  A teljes konfiguráció, az új alsó és a fölső rész együtt 2400 dollárba kerül.

Az igazi újdonság azonban nem is ez, hanem a Microsoft iMac. Oké, nem ez a neve, hanem Surface Studio. Ez egy lenyűgözően gyönyörű asztali gép, egybeépítve egy 28 colos monitorral, mint a nagy rivális asztali gépe, azzal a különbséggel, hogy a pc alkatrészei a lábazatban találhatók, ami az asztalon fekszik.  

Ez egy professzionális eszköz, a kijelző 12,5 milliméteres vékony alumínium házban van, és 13,5 millió pixelt jelenít meg, ami jóval több, mint amit egy 4K kijelzőn láthatunk.

Oldalról csak vékony, szemből gyönyörű is.

A kijelző ledönthető, hogy kényelmesen tudjuk rá írni, és tartozik hozzá egy korong, a Surface Dial, amit a kijelzőre téve sokféle dolgot állíthatunk - rajzolás közben a vonal színét, vagy gyorsan elforgathatjuk a képet. Sok minden kiderül a Microsoft videójából, amit pár perce tettek ki a webre.

Az ára pedig...

Tadaaam...

3000 dollár.

Az úgy nagyjából egymillió forint, miután hozzáadtuk az áfát. Ami persze mindegy is, mert egyelőre nem arról híres a Microsoft, hogy behozná a hardveres termékeit hazánkba.

Rovatok