Index Vakbarát Hírportál

Teleszemeteli, gyilkolja a gépet a Spotify

2016. november 11., péntek 08:38

Update: Úgy néz ki, megoldódott a probléma. A Spotify végül reagált az ArsTechnika megkeresésére, azt írták: az app frissített verziója (1.0.42) kiküszöböli a hibát. 

Tényleg senkire nem akarjuk ráhozni a frászt, de ha önnek SSD (mozgó alkatrész nélküli, villámgyors merevlemez, "szilárdtest meghajtót", satöbbi) van a gépében, és a Spotify alkalmazás is fel van telepítve, kapcsolja ki a Spotifyt, és ne is kapcsolja vissza.

Legalábbis addig semmiképp, amíg sikerül kiderítenie a világnak, hogy miért ír óránként 3-10 gigabájtnyi adatot az alkalmazás a lemezre annak ellenére, hogy a streamelt zene legjobb minőségben is legfeljebb ennek töredéke lehet.

Amíg a Spotify programozói nem javítják a hibát, a böngészőből elérhető lejátszót érdemes használni.

A Spotify saját fórumában indult egy beszélgetésszál, amikor az egyik felhasználó észrevette, hogy elképesztő mennyiségű, valószínűleg teljesen értelmezhetetlen adatot ír ki a Spotify a lemezre. Ez elsősorban az SSD meghajtóknak tesz rosszat, ott ugyanis véges számú az írások és a kiolvasások száma. Ez, mármint a véges számú írás és kiolvasás hétköznapi felhasználás mellett egyáltalán nem jelent problémát, az alkalmazott memóriacsipes megoldás egy jellemzőjeként lehet vele élni.

Azonban ha van egy alkalmazás, ami teljesen feleslegesen, óránként tucatjával, naponta százasával pörgeti a gigabájtokat, az nagy mértékben csökkentheti az SSD várható élettartamát, felesleges terhet jelenthet, vagyis lassíthatja a rendszer átlagos működését, és még a hagyományos merevlemezek mechanikus alkatrészeit sem kíméli.

A Spotify egyelőre nem nyilatkozott az ügyről, de a program írásmennyiségéről bárki meggyőződhet, ha futtat valamilyen erőforrás-figyelő alkalmazást. A hiba operációs rendszertől független, a cikk írásakor mi azt láttuk, hogy Windows 7-en egy óra alatt 4 gigabájt röppent el úgy, hogy a hálózati forgalom 156 megabájt volt összesen. Mivel a hiba csak most tűnt fel többeknek is, valószínű, hogy valamelyik frissebb programverzióba csúszott be valami hiba.

Rovatok