Index Vakbarát Hírportál

Oroszország betilthatja a LinkedInt

2016. november 11., péntek 09:26

A moszkvai városi bíróság is helyben hagyta egy kerületi bíróság korábbi döntését: ők is arra jutottak, hogy blokkolni kell a LinkedInt az adattárolásra vonatkozó orosz törvény megsértése miatt – írja az MTI.

A törvény előírja, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait Oroszországban található szervereken kell tárolni. Az orosz állami telekommunikációs és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor azért kezdeményezett eljárást a LinkedIn ellen, mert egyrészt nem tesznek eleget ennek a követelménynek, másrészt olyan személyek adatait is gyűjti és továbbítja szerintük a cég az érintettek a beleegyezése nélkül, akik nem használják a LinkedInt. A cég jogi képviselője szerint a hálózat nem különbözteti meg a felhasználóit a lakóhelyük szerint. 

A LinkedInnek jogában áll megfellebbezni a döntést, de az alsóbb szintű bíróság döntése a TASZSZ hírügynökség szerint elvileg csütörtökön jogerőre emelkedett. Az Interfax hírügynökség szerint a hozzáférést várhatóan akkor kapcsolják majd le, amikor a cég megkapja az ítélet teljes szövegét, ami a jövő hétre várható.

A LinkedIn lehet a személyi adatokról rendelkező orosz törvény első áldozata. German Klimenko, az orosz elnök internetfejlesztési tanácsadója korábban a Kommerszant című lapnak azt mondta, jelzésértékű lesz a Facebooknak, a Twitternek és más külföldi cégeknek, amelyek az országon kívül tárolják az orosz állampolgárok adatait, ha a Roszkomnadzor nyer és tényleg blokkolja a LinekdInt.

A LinkedIn Egyesült Államokon kívüli felhasználóinak személyes adatait egyébként nem az amerikai anyacég kezeli, amely ellen a per indult, hanem az Írországba bejegyzett európai leányvállalat, a LinkedIn Ireland. A cégnek Oroszországban nincs képviselete.

Rovatok