Index Vakbarát Hírportál

Alaposan nézze meg, milyen kütyüt vesz karácsonyra, mert elkobozhatják

2016. november 27., vasárnap 08:58

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kampányt indított, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére, írja az Inforádió. A cél:

A november 23-tól látható hirdetések célja, hogy a vásárlókat körültekintésre sarkallja elektronikus eszközök beszerzésekor.

Ha ugyanis nincs rajtuk a CE megfelelőségi jelzés, a többi uniós országhoz hasonlóan Magyarországon is tilos a használatuk.

Ezek az eszközök leggyakrabban az USA-ból és Kínából érkeznek hozzánk, és sajnos megzavarhatják a hálózatokat, illetve otthon használatos elektronikai eszközeink működését. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az USA-ból és Kanadából érkező okostelefonok itthon szinte biztosan nem működnek megfelelően az LTE (köznyelvben 4G) hálózatokon, a DECT 6.0 rendszerű vezeték nélküli telefonok (dettó amerikai modellek) pedig zavart okozhatnak más háztartási berendezések működésében.

November elején a budapesti Gilice téren felállított, 5,6 GHz-es frekvenciasávot használó meteorológiai radar működését zavarta meg egy berendezés. És ha azt hinnénk, hogy ilyenkor az van, hogy várnak, míg a zavar elmúlik (kikapcsolják a készüléket), hát nem: az NMHH munkatársai kiszálltak a helyszínre, felderítették a zavar forrását és elhárították. Ebben az esetben egyébként nem egy külföldi kütyü okozta a zavart, hanem egy legális eszköz nem megfelelő beállítása. 

Az NMHH azt tanácsolja, a karácsonyi ajándékvásárlások előtt ellenőrizzük, hogy az elektronikus és rádiófrekvenciát kibocsátó eszközökön szerepel-e a CE-jelölés, esetleg szerepelnek-e a tiltott készülékek listáján. Az NMHH honlapján listázza a korábban hazai forgalmazásban lévő, de az előírásoknak nem megfelelő eszközöket - 2008-ig visszamenőleg. Tavaly hat FM-transmittert, három mobil-, és két analóg telefont, valamint három LED-fényforrást tettek fel rá.

Az NMHH munkatársai éves felügyeleti tervek alapján végzik az elektronikai berendezések kereskedelmi ellenőrzését, idén november elejéig 101 vizsgálat során 14 eszköz bukott meg (tavaly 120 vizsgálaton 17). A hazai áruházak polcain is előfordultak vezeték nélküli csengők, távirányítós játékautók, vezeték nélküli fejhallgatók, routerek is, amelyeket a hatóság törvényileg köteles elkobozni, de a legtöbb gondot a külföldről rendelt vagy magánimportként behozott berendezések okozzák. Az NMHH tavaly összesen 1267, az előírásoknak nem megfelelő berendezés működését szüntette meg.

Rovatok