Index Vakbarát Hírportál

Új kismama-egyenruhákat tesztel a légierő

2016. november 28., hétfő 13:49

Várandósnak lenni a civil életben sem könnyű, aminek egyik aspektusa az öltözködés, ami egyre bonyolultabb lesz, ahogy haladnak előre a hónapok és egyre nagyobb lesz a leendő édesanya pocakja. Ritkán gondolunk bele, de így vannak ezzel a fegyveres erők tagjai is, mármint az olyan országokban, ahol nők is szolgálhatnak a különféle fegyvernemek soraiban. Például az Egyesült Államokban a légierő most rukkolt elő egy új kismama-egyenruha szettel, amit hosszas tesztelés után 2017 októberében igényelhetnek majd az airwoman-ek, derül ki a Daytona Daily News riportjából.

Mollie Eshel kapitány egyike annak a hatvan légierőtisztnek (kissé vicces, ahogy az angol fogalmaz: female airmen), akik hetek, hónapok óta hordják az Air Force Uniform Office új szabású egyenruháját. A Wright-Patterson légibázis kutatólaborjában szolgáló 32 éves kismama elmondása szerint annyira kényelmes és testhezálló viselet volt az anyasági egyenruha új prototípusa, hogy kollégáinak szinte egész végig fel sem tűnt, hogy babát vár.

Az, hogy létezik kismamákra szabott egyenruha, nem újdonság Amerikában: az utóbbi évtizedekben a légierő mellett a hadsereg, a tengerészgyalogság, a parti őrség, a haditengerészet is egyaránt igyekszik kedvére lenni várandós tagjainak.

A légierőnél tízévente vizsgálják fölül az egyenruhák megfelelőségét, a tervezéstől, a tesztelésen át a gyártásig körülbelül három év, mire egy új egyenruha eljut a felhasználókhoz.

Az Airmen Battle Uniform kismamáknak szánt, most újratervezett változata kényelmesebb és jobban illeszkedik viselője megváltozott testalkatához. A tervezés során maximálisan figyelembe vették a leendő felhasználók javaslatait: a kismama-egyenruha terepszínű anyaga rugalmasabb, a kabátnak, nadrágnak több zsebe van, és a korábbiakhoz képest ránézésre jobban hasonlít a férfiak által hordott zubbonyra.

Az átalakíthatóság is elég fontos szempont volt, mivel ezt megelőzően sokszor saját kezűleg kellett átvariálni a kismamák által viselt egyenruhát, hogy hordható maradjon az idő előrehaladtával is, így az új anyasági gyakorlón több gomb és pánt is lesz, amikkel méretet lehet állítani.

A légierőnél egyre több nő szolgál, jelenleg a szervezet majdnem minden ötödik tagja nő (legmagasabb arányban az Egyesült Államok katonai ágazatai közt), nem csoda, ha egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a számukra is kénylemes egyenruha megtervezésére.

Rovatok