Index Vakbarát Hírportál

Pedofilokra vadászik a mesterséges intelligencia

2016. december 2., péntek 15:11

Már több európai országban használnak egy új mesterséges intelligenciát pedofilvadászatra. A képfelismerő rendszer azonosítani tudja, hogy a képeken vagy videókon egy kisgyerek keze látható-e, és ennek alapján riasztást adhat, hogy új pedofil tartalom került- e a hálózatra. Az új tartalmak automatikus feltérképezése elősegítheti a bűnüldöző szervek munkáját, hogy bizonyítékot gyűjtsenek a gyerekmolesztálók ellen.

A rendszert a bűnüldöző szervek ingyen használhatják.

A mesterséges intelligenciát fejlesztő kutatásvezető, Claudia Peersman elmondta, honnan vették az ötletet. Peersman kezdő kutatóként a számítógépes nyelvészettel foglalkozott, de egy interpolos prezentáción szembesült vele, hogy a rendőrségnek mekkora nehézséget okoz feltérképezni az online pedofilhálózatokat és az internetes gyerekpornográfiát.

A rendszer nemcsak kép-, hanem fájlnévanalízissel is foglalkozik - a pedofilok előszeretettel használják a "ch1ld" szót. A hagyományos számítógépes elemzés ezek fölött elsiklik, és bár az emberek észreveszik őket, az internetre felkerülő képek mennyisége miatt a bűnüldözőknek szinte lehetetlen rájuk bukkannia. A rendszer második eleme egy képelemző alkalmazás. A mesterséges intelligencia elemzi, hogy a képeken gyerekek láthatók-e: ezt a bőrszín árnyalatainak különbsége, vagy a szexuális visszaélésekre utaló elszíneződések alapján azonosítja.

Amikor a rendszert valódi gyermekbántalmazásos képekkel tesztelték, a fals pozitív találatok aránya mindössze 7,9 százalék volt a képeknél, és 4,3 százalék a videóknál.

Rovatok