Index Vakbarát Hírportál

Önvezető BMW-k tesztje kezdődik Münchenben 2017-ben

2016. december 5., hétfő 11:03

Önállóan közlekedő autók tesztelését kezdi meg jövőre München belvárosában a BMW, írja az MTI. Az autógyár mintegy negyven önvezető autóból álló flottát tesztel majd. Minden autó volánja mögött egy képzett sofőr fog ülni, hogy szükség esetén beavatkozhasson, közölte Klaus Büttner, a BMW autonóm közlekedési projektekért felelős alelnöke. A kísérleti projektet, hasonló nagyságrendű flottákkal, később más német, majd külföldi városokra is kiterjesztik.

A szembejövő forgalmat, a parkolóhelyek keresését, a kerékpárosokat és gyalogosokat is magában foglaló közlekedési helyzetek felismerését és elemzését az érzékelő- és szoftver technológiának még több ezer tesztkilométeren keresztül kell gyakorolnia. Autópályákon az önvezető autókkal folytatott kísérletek már viszonylag hosszabb ideje futnak.

Az önállóan közlekedő járművek jelentik a mobilitás jövőjének egyik kulcstechnológiáját. A vezető német autógyárak, a BMW, az Audi vagy a Daimler, csakúgy mint külföldi konkurenseik, milliárdokat fektetnek a technológia kifejlesztésébe. Az autóipar mellett az informatikai ágazat is látja a technológia fejlesztésében rejlő lehetőségeket.

Rovatok