Index Vakbarát Hírportál

Pár ezer forintból könnyedén manipulálható a Reddit

2016. december 15., csütörtök 15:20

A Reddit az internet egyik legnagyobb forgalmú oldala, havi 250 millióan olvassák. A lényege, hogy bárki megoszthat a közösség tagjaival linkeket, amik aztán a rá érkező pozitív és negatív szavazatok függvényében egy listába kerülnek. A lista tetején a mindenkori legnépszerűbb sztorik vannak, ahová a Reddit rengeteg forgalmat irányít, hiszen mindenki ezekre kattint.

A Forbes oknyomozói azt próbálták ki, hogy mennyire lehet kijátszani ezt a rendszert, és egy hamis hírt a népszerűségi lista élére juttatni, ezzel hatalmas olvasottságot generálni neki, illetve potenciálisan elindítani a nemzetközi sajtóban való elterjedését, hiszen sok híroldal is forrásként tekint a Reddit közösségére. Az újságírók 200 dollárt (szűk 60 ezer forint) szántak a kísérletre, és ennyiből sikerült is a brit hírekkel foglalkozó Unitedkingdom subreddit toplistájának élére juttatni és órákig ott tartani egy általuk írt kamuhírt. Ennek a Reddit-közösségnek egyébként 150 ezer tagja van.

A kamucikk egy Angliában népszerű témáról, a Brexitről szólt, egy fiktív norvég professzor nevében írtak össze a témában a Forbes újságírói mindenfélét. Nincs szükség az EU-ra, ha ott van Kína is - ez volt a cím. A cikket a Medium blogszolgáltató oldalára töltötték fel, majd egy 50 dollárért vett, már bejáratott, sok poszttal, kommenttel, és karmával (ez Redditen nagyjából a megbízhatóság mérőszáma) rendelkező felhasználónévről dobták be a közösbe. Ezután a Facebook-csoportokból elérhető feketepiacon lájkokat vettek a cikknek, ami több órát töltött a legérdekesebb és legfontosabb hírek toplistájának élén.

A kísérletet később egy másik subredditben is megismételték, ez a videók megosztására fenntartott, 13 millió tagú Videos közösség volt. Itt egy régesrég lejárt videót, a Narcos című tévésorozat második évadának trailerét tolták meg pénzért vett lájkokkal. A közel öt hónapos trailer három órával a kamu lájkok elindítása után már a lista élén volt.

Mindez azt mutatja, hogy az álhírek terjesztésének könnyű, és a sok olvasó miatt nagyon fontos és hatékony terepe lett a Reddit - és a kiépült feketepiac azt mutatja, hogy ezzel már jó ideje élnek is az álhírek terjesztéséből anyagi vagy politikai hasznot húzó vállalkozók.

Rovatok