Index Vakbarát Hírportál

Bizonygatja az Apple, hogy ért a mesterséges intelligenciához

2016. december 28., szerda 13:36

Többen támadták már az Apple-t amiatt, hogy senki sem tudja, mennyit ért a mesterséges intelligenciához, a titkolózó cég ugyanis elég keveset beszél a szolgáltatásai mögött megbúvó technológiákról. Cupertinóban megértették a kritikát, és egy hónapja bejelentették, hogy ezzel kapcsolatban tudományos publikációkat is kiadnak majd. December 22-ig kellett várni a tanulmány megjelenésére.

Azt mutatják be, hogy miként lehet javítani a képfelismerő rendszerek betanítását számítógéppel generált képek felhasználásával.

A gépi tanulás kutatásában azért alkalmaznak számítógéppel generált képeket, mert azokról eleve tudni lehet, hogy mi látható rajtuk, rendesen fel vannak címkézve. A való világban, fényképezővel készült képeket ezzel szemben - igencsak munkaigényesen - egyesével végig kell nézni. Egyedül az nehezíti a helyzetet, hogy a generált képek nem elég valósághűek, számos olyan részlet hiányozhat róluk, ami a való világban megtalálható.

Az Apple tudósai két rivális neurális hálót eresztenek egymásnak: az egyik állítja elő a valósághű képeket, míg a másik megpróbálja kitalálni, hogy melyik a mesterségesen generált és melyik valódi fénykép.

A tanulmány szerzői közt vannak egyetemi kutatók, valamint egy mesterséges intelligenciával foglalkozó startup, az Emotient alapítói is, akiknek a megoldása képes felismerni a fotókon szereplő személyek érzelmeit. A céget idén megvette az Apple. 

Rovatok