Index Vakbarát Hírportál

Ilyen egy tablet az elnyomók kezéből

2016. december 30., péntek 15:45

Észak-Korea műszaki vívmányait is bemutatták a Chaos Communication Congress (CCC) hekkerfesztiválon fellépő kutatók, hogy legyen valami elképzelésünk arról, milyen lehet a digitális élet egy elnyomó rezsim regnálása alatt. Florian Grunow, Niklaus Schiess és Manuel Lubetzki a CCC oldalán közzétették az előadásukról készült videót, benne minden technikai részlettel a Woolim nevű tablettel kapcsolatban.

Látszólag egy átlagos, olcsóbb kivitelű androidos eszközről van szó, de ennek a szoftverét úgy módosították, hogy a felhasználó szinte semmilyen kontrollálatlan kommunikációra ne legyen képes.

Nincs benne wifi és bluetooth.

A tablet le tudja játszani a helyi tévécsatornák műsorát, csatlakoztatható az ország saját internetszerű hálózatára, vannak rajta oktató appok, francia, orosz és kínai szótárak, sőt, még egy kicsikét módosított Angry Birds is.

A fájlok megnyitása erősen korlátozott. Appokat nem lehet telepíteni, még .apk kiterjesztésű fájlból sem, és bármi, amit meg próbálunk nyitni, annak ellenőrzi a tablet a rejtjelezőkulcsát. Még a html és az egyszerű szöveges fájlokét is, nehogy valami államilag tiltott tartalom kerüljön a felhasználó szemei elé. Egyedül a tablet által létrehozott tartalmak, például a beépített kamerával készített fotók esnek ki az ellenőrzés alól.

A Woolim ráadásul folyamatosan érezteti a felhasználóval, hogy megfigyelés alatt van: minden egyes app megnyitása után képernyőmentést készít. Ezek a képek a tablet tárhelyére kerülnek, meg is tekinthetők, de törölni egyiket sem lehet.

Egyedül azt nem tudni, hogy ki lehet a tablet célközönsége, az ilyen eszközökért elkért 160-200 euró körüli ár ugyanis elérhetetlen az észak-koreai átlagembereknek.  

Rovatok