Index Vakbarát Hírportál

Újra szárnyal a bitcoin árfolyama

2017. január 2., hétfő 19:41 | aznap frissítve

Hétfőn hosszú idő után először ezer dollár fölé ment a bitcoin árfolyama - írja a CNN. Az utóbbi hónapok növekvő tendenciáját olyan nemzetközi gazdasági-politikai események segítették elő, mint a brexit, Trump elnökké választása és a nagycímletű rúpiák betiltása Indiban, vagyis a bizonytalan helyzettől erősödik az internetes valuta. 

A CryptoCompare nevű valutaösszehasonlító oldal vezetője szerint az elmúlt időszakban az emberek több fesztülséget érzékelnek, nagyobbra teszik a kereskedelmi háborúk kirobbanásának kockázatát, ami a pénzpiacokon a nemzetekhez nem kötött bitcoin megeősödéséhez vezet.  

Hétfői árfolyamon egy bitcoin 1023 dollárt ér, ami több mint a duplája a tavalyi átlagos árának, Trump megválasztása óta 40 százalékot kúszott felfelé. Az árfolyam egyébként durván ingadozik, legmagasabb jegyzett értéke 2013-ban 1151 dollár volt, egy évvel később azonban 400 dollárnál is kevesebbet adtak érte.

A legnépszerűbb digitális pénzt 2009-ben hozták létre, egyelőre egy kormány sem ismeri el legális fizetőeszközként, de már vannak kisebb-nagyobb léptékű próbálkozások az elfogadására. Budapesten az Anker't-ben üzemel az első bitcoin-automata, Japánban pedig már a közműszolgáltatásokért is lehet vele fizetni.

Probléma ugyanakkor, hogy mivel nehezen lenyomozható a használta, az interneten előszeretettel használják illegális termékek kereskedelméhez, és hogy a rendszer különösen kitett a hekkertámadásoknak: a legutóbbinál 120 ezer bitcoint loptak el egy kínai bitcointőzsdéről. A diitális valutáról és annak rejtélyes alapítójáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. 

Rovatok