Index Vakbarát Hírportál

A kínai trollok kiszabadultak a Nagy Tűzfal mögül

2017. január 3., kedd 16:18

Kínában, sok más nyugati online szolgáltatáshoz hasonlóan a Facebookot sem lehet elérni, a gúnyosan Kínai Nagy Tűzfal néven emlegetett állami cenzúrarendszer blokkolja a felhasználók elől. Az utóbbi időben azonban úgy tűnik, akadnak lyukak a rendszeren. Érdekes módon pont olyan felhasználóknak, és pont olyan alkalmakkor, amikor meg kell védeni a kínai mundér becsületét a közösségi oldalon.

A legutóbbi látványos eset Újév napján történt, amikor Tsai Ing-wen tajvani elnök a Facebookon is közzétette újévi köszöntőjét. Este 9:30 körül 1500 kínai troll szabadult rá az oldalra, és árasztotta el gúnyos, gyalázkodó, vagy egyszerűen csak Kínát éltető kommentekkel a posztot. Hasonló trollhullám csapott le a tajvani hadsereg, illetve több tajvani hírportál oldalaira is. Az akció hajnali háromig tartott, és láthatóan szervezett volt, és valószínűleg a Di Ba, az egyik legnagyobb kínai online fórum volt a forrása. Az elnök oldalán 5000, a hadseregnél 1600 kommentet töröltek az adminisztrátorok, míg tartott a trollinvázió.

A tűzfal kikerüléséhez valószínűleg VPN szolgáltatásokat használtak, amikhez elég felemás módon állnak a kínai hatóságok de az ilyen, politikai aktivizmus hajtotta trollkampányoknál soha nem volt még negatív következménye. Hasonló akciót indítottak a Di Ba fórumairól tavaly Tsai Ing-wen beavatásakor, és még jó néhány alkalommal, amikor szükség volt rá, hogy hirtelen tömegek képviseljék az elvileg tiltott Facebookon a kínai álláspontot. Ilyen volt például, amikor a riói olimpián egy ausztrál úszó doppingvádakkal illette a kínai sportolókat, vagy amikor egy koreai popegyüttes egyik tagja nem átallt egy videóban a tajvani zászlóval pózolni. Az akció hatása mindkétszer nyilvános bocsánatrérés lett.

Rovatok