Index Vakbarát Hírportál

A világ már többet netezik mobilról, mint számítógépről

2017. január 3., kedd 17:50

Az internet forgalmát elemző Statcounter számai szerint 2016 karácsonyával vette át a mobilnet az uralmat a hagyományos, számítógépes hozzáférés felett. Egész pontosan december 17, vagyis a karácsony előtti hétvége óta minden egyes nap nagyobb volt a mobilnet forgalma, mint a desktopé. Ez alatt nem adatforgalmat kell érteni, hanem a Statcounter által vizsgált nagy weboldalak látogatottságának forrását.

A mobilnetes és desktop forgalom jellegzetes hullámzást mutat, hétközben utóbbi ugrik meg (nyilnán a számítógéppel dolgozók munkahelyi netezése miatt), míg hétvégén jön a mobilos hullámhegy. A globális statisztikában tavaly májusban kezdte a hétvégi mobilnetes arány megközelíteni a desktopét, de a hétköznapokon ekkor még jó 10%-os különbség volt a két adat között. Ősz elején értünk el addig, hogy hétvégéken már a mobilnet az erősebb, és karácsonykor vette át a vezetést hétköznapokon is. A rekord karácsony második napja volt, amikor 58-36 volt a százalékos arány a mobilnet javára (a maradék nagy részét az 5-6% körül mozgó tabletes források adják).

Source: StatCounter Global Stats - Platform Comparison Market Share

Bár a globális összesítésben most történt meg a trónfosztás, egyes országokra lebontva egészen más képet kapunk. A fejlett nyugati és távol-keleti országokban még bőven vezet a desktop forgalom; ez például az amerikai, ez a japán, ez pedig a dél-koreai adatok alapján készült grafikon. Ilyen szempontból Magyarország is a fejlett világhoz tartozik, nálunk 75% körüli a desktop részesedése, a mobilnet pedig éppen csak fel-felugrik 20% fölé.

Egészen más a helyzet a fejlődő országokban, ahol nagyon kevés embernek van számítógépe, az olcsó okostelefonok azonban hatalmas tömegekhez juttatták el az internetet az elmúlt pár évben. Kínában például már tavaly márciusban beelőzte a mobilnet a desktopot, Indiában kb 80-20 az arány a mobilnet javára, míg Afrika több országában a 90%-ot közelíti a mobilnet aránya a teljes netes forgalomban.

Rovatok