Index Vakbarát Hírportál

A Sony is ultravékony tévével rukkolt elő a CES-en

2017. január 5., csütörtök 09:29

Egy rakás új terméket mutatott be szerda este a Sony a csütörtökön nyíló 2017-es Las Vegas-i elektronikai show-t megelőző sajtótájékoztatón, de a legnagyobb visszhangot az új 4k-képes Sony Bravia XBR-A1E OLED tévé keltette. Valamivel korábban ugye az LG bemutatta saját meghökkentően vékony, 2,57 milliméter vastag OLED tévéjét, a W7-et, ami igazából két részből áll: a rendkívül vékony képernyőből és egy külön dobozból, amibe a hangszórókat és a vezérlő elektronikát rejtették.

Nos, a Sony mérnökei is hasonló terméken dolgoztak az utóbbi időben, a Kazuo Hirai, a Sony Corporation elnök-vezérigazgatója által most bemutatott Bravia XBR-A1E ugyancsak ultravékony képernyővel rendelkezik. Amiben viszont gyökeresen eltér az LG tévéjétől, az hogy a képernyő egyúttal maga a hangszóró is – a Sony által Acoustic Surface-re keresztelt technológiának köszönhetően.

Ezzel mondjuk kissé megnehezedik a képernyő falra rögzítése, mivel a tévé hátulján kellett valahogy elhelyezni a két, hangszórót üzemeltető egységet, amik a képernyőpanelt – egyben hangszórót ugyebár – rezegtetik. A Sony egyébként azt ígéri, hogy a látványt semmiben nem befolyásolja majd a hangvibráció, még akkor sem, ha a felhasználó igazán feltekeri a volumét, és az önvilágító OLED panel rendkívül széles betekintési szögének valamint az Acoustic Surface hangtechnológiának köszönhetően a nappaliból bárhonnan tökéletes lesz az audiovizuális élmény.

A tévé elektronikáját (így a 4K HDR X1TM Extreme processzort) és a mélynyomó hangszórót a Sony is egy külső dobozba rakta, ami egyben állványként is funkcionál. Az év során 140, 165 és 190,5 centiméteres képátlójú verzióban is kapható tévé mindhárom kurrens HDR formátumot, a HDR10-et, a Dolby Vision-t, és az új Hybrid Log Gammát is támogatja.

A Sony az ultravékony tévén kívül egy új, 4K HDR-kompatibilis blu-ray lejátszót, több továbbfejlesztett hangberendezést és egy ultrarövid szórású lézerprojektort is bejelentett, amikkel ugyancsak az otthoni mozizás élményét szeretnék tovább csiszolni.

Ezeken túl két, fejlesztés alatt álló, zajszűrős, vezeték nélküli fejhallgató prototípust is bemutattak. Az egyik egy teljesen kábelmentes, egymástól független bal és jobb hangszóróegységekkel rendelkezik, a másik pedig egy nyakpánt kialakítású fejhallgató.

Nagy feltűnést keltett a Sony hatalmas, lenyűgöző képminőséget produkáló LED fala is, a skálázható, azaz teljesen a megrendelő igényei szerint méretezhető CLEDIS.

A CES-en felállított falat több száz RGB LED-csempéből állították össze, és elsősorban nagy tömegeket vonzó, nyilvános eseményekre lehet gondolni, mint felhasználási területre, de akinek otthon futballpályányi nappalija van, annak biztos jól jön a csillagászati összegekért megrendelhető brutális HDR kijelző.

Rovatok