Index Vakbarát Hírportál

A Tidal fokozza a hangminőséget

2017. január 8., vasárnap 08:25

Állítólag a stúdiófelvételekkel egyenértékű hangzást kínál a Tidal új szolgáltatása. A nagy felbontású, cd minőségű digitális hanggal kényeztető streamer nem éri be a nagy felbontású FLAC fájlokkal – nekik a master hangminősége kell. A master quality címkével ellátott fájlok még a cd-nél is jobban szólnak.

Legalábbis a felbontásuk nagyobb. A Tidal most 44,1 kilohertz / 16 bites mintavételezéssel dolgozik; a Master felvételek ezzel szemben 96 kilohertz / 24 biten töltődnek be. A Tidal állítása szerint ez legalább olyan hangminőséget ad, mint amilyet a stúdiókban is hallhatunk.

Az új hangformátumot fejlesztő MQA célja az volt, hogy biztosítsák a jó hangminőséghez szükséges magas mintavételt, de a fájlok továbbra is elég kicsik maradjanak a zökkenőmentes streameléshez. Az új fájlformátumnak további nagy előnye, hogy minden eszközön lejátszhatók.

A Tidal szerint a Warner Music Group, illetve a szolgáltatás tulajdonosai már most harmincezer lejátszható dalt kínálnak az új formátumban. A Master felvételeket csak az asztali alkalmazásból lehet elindítani, ezt a hivatalos honlapról tölthetjük le.

Rovatok